Pritisak na izraelskog predsjednika da podnese ostavku

PARLAMENTARNI zastupnici u Izraelu, njih 30, potpisali su peticiju kojom namjeravaju zatražiti pred Knessetom (izraelskim parlamentom) da počne proces opoziva predsjednika Moshea Katsava. Potez dolazi nakon što je objavljeno da će se predsjedniku suditi za silovanje.

Tokom dana su zastupnici lijevih stranaka skupljali potpise zastupnika, a trebalo im je samo 20 njih. Za smjenu predsjednika bilo bi potrebno 90 od 120 glasnova u parlamantu. Zastupici kažu da će zahtjev uručiti Knessetu ako predsjednik na novinskoj konferenciji danas u 17.30h ne podnese ostavku. Po trenutnim informacijama, još nije sigurno da će biti 90 glasova za opoziv, ali moglo bi ih biti ako predsjednik ne podnese ostavku.

Predsjednik odbacuje optužbe i naziva ih izmišljenima, ali danas je dobio kritiku nekoliko vrlo utjecajnih ministara.

Tzipi Livni, ministrica pravosuđa i vanjskih poslova, rekla je da bi ostavka bila "primjerena stvar". "S pravnog stanovišta, predsjednik je uistinu nedužan dok mu se ne dokaže krivnja. Ali, u ovom slučaju, uzevši u obzir ozbiljnosti optužbi, bilo bi primjerenije da se brani izvan predsjedničke rezidencije.", dodala je.

Ministar javne sigurnosti Avi Dichter bio je puno oštriji u svojoj ocjeni. "Ovo je previše, Moshe Kastav. Ne skrivajte se iza funkcije i odmah dajte ostavku", rekao je u izjavi, dodajući kako predsjednička funkcija "ne smije biti ukaljana" i kako "javna priroda funkcije traži od predsjednika da odmah podnese ostavku".

Ministar obrazovanja Yuli Tamir, također je neumoljiv "Trenutno je nemoguće učiti djecu da poštuju instituciju predsjednika i imati njegove slike na zidovima učionica, dok je on optužen za ovako ozbiljan zločin"

Premijer Ehud Olmert našao se izvanredno s predsjednicom Knesseta, Daliom Itzik, koja bi trebala zamijeniti predsjednika u slučaju ostavke ili opoziva. Ona je rekla da će funkciju v.d. predsjednice obavljati iz Knesseta, a u rezidenciju će odlaziti samo na ceremonije.

Optužbe protiv Katsava dolaze usred niza političkih skandala u Izraelu, u trenutku kad je premijer optužen za pronevjeru novca, i kad se mijenja vojni vrh, kojeg se optužuje da je loše izveo rat s Libanonom. Ostavka generala Dana Halutza na mjesto zapovjednika Udruženog stožera Izraelskih obrambenih snaga ne mora biti zadnja glava iz vojno-obavještajne službe koja će pasti.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara