PRIVATNI MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI OTVOREN U PRAGU

Privatni muzej suvremene umjetnosti, uglavnom posvećen češkom slikaru Frantiseku Kupki otvorio je ovih dana svoja vrata javnosti u Pragu, u bivšem mlinu na obalama Vltave, kaže se u priopćenju objavljenom na njegovoj webstranici (www.museumkampa.cz). L

Muzej koji je dobio naziv Kampa, po otočiću na kojemu se nalazi, sadrži zbirke iz zaklade Jana i Mede Mladkov, bračnog para američkih mecena podrijetlom iz srednje Europe.

Meda Mladkova, Amerikanka češkog podrijetla, studirala je povijest umjetnosti u Parizu i od 60-ih je, zajedno sa suprugom koji je kasnije umro, skupljala umjetnička djela iz srednje Europe.

Otvaranje muzeja isprva je bilo planirano za rujan 2002., ali su katastrofalne poplave u ljeto te godine natjerale upravu muzeja da obnovi dio instalacija oštećenih u poplavi.

Zaklada Jana i Mede Mladkov koja je obnovila mlin iz 14. stoljeća, morala se suočiti s kritikom onih koji misle da se dogradnjom moderne staklene kocke nagrđuje izgled stare četvrti Mala Strana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U muzeju je izloženo 215 studija, crteža i slika Frantiseka Kupke, češkog slikara (1871-1957.) koji je počeo karijeru kao simbolist, a kasnije je postao pionir apstraktne umjetnosti.

U muzeju istaknuto mjesto zauzima i češki kubistički kipar Otto Gutfreund, sa 17 skulptura, a tu je i sedamstotinjak djela 105 čeških i slovačkih umjetnika, kao i radovi 22 umjetnika iz Poljske, Mađarske i zemalja bivše Jugoslavije.

Zbirka Frantiseka Kupke nastala je zahvaljujući prijateljstvu Mede Mladkove i slikara.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara