Prljavi igraju prljavo: Kako se Hloverka i Pukanić osvećuju svojim neprijateljima

HLOVERKA je odlučila da su je dovoljno reketarili. Upravo ovoga tjedna optužila je producenticu Lelu Knežević da je "reketari" preko supruga Branimira Pofuka u Jutarnjem listu, kao što je njezinu kolegicu Sanju Mikleušević prije toga optužila da to čini preko Miljenka Jergovića, obje zbog želje da sačuvaju svoj status u emisiji Hrvatska uživo.

Prije toga žalila se da ju je preko pojedinih novina "reketario" Josip Šarić, želeći nakon suspenzije izboriti povratak na haška suđenja. Uoči ljetne pauze ustvrdila je da je "reketari" Aleksandar Stanković, u nastojanju da očuva svoj posebni ugovor na HTV-u. Drugim riječima, za "reketarenje" je bio optužen svatko onaj tko se požalio na svoj status, tko se pobunio zbog uređivačke politike, digao glas, objavio nepoćudan prilog. Reketari svi i svuda.

Prekipjelo joj pa je i ona počela

E, sada je Hloverki prekipjelo. Odlučila je i ona malo "reketariti", kako bi pokazala da nije ni ona sve ove godine veslo sisala. Došlo je vrijeme da stavi u funkciju nagomilano iskustvo u uvođenje strahovlade, čišćenju nepoćudnih, ulagivanju vlasti, pa i medijskim podmetanjima. Svatko od navedenih "reketara" optužen je da ima svoje medijske jatake, pa je stoga odlučila i ona pronaći svog. I kud' će suza, neg' na oko, pa se Hloverka sasvim prikladno uortačila s - Ivom Pukanićem. I što se od tog tandema moglo očekivati nego nepotpisani atak na dvoje "smetala": Sanju Mikleušević i Zorana Šprajca.

I dok njezini omiljeni "reketari" imenom i prezimenom kritiziraju svoju glavnu urednicu, bilo preko medija ili na novinarskim kolegijima, ona se sakrila iza "Nacionalove redakcije" i iz busije opalila po protivnicima. Pa se tako u tom anonimnom tekstu insinuira da Sanja Mikleušević ima "vrlo uske prijateljske veze" s generalom Vladimirom Zagorcem, dok se za Zorana Šprajca daje naslutiti kako je naplatio gostovanje Nadana Vidoševića u središnjem Dnevniku. Ništa konkretno, ništa direktno, tek puštanje glasina. Dovoljno da se uzvrati udarac

Da stvar bude bolja, nisu oni samo omiljene Hloverkine mete. I medijski reketar Pukanić rado im se osvetio. Sanja Mikleušević zamjerila se suvlasniku Nacionala, a i svojoj glavnoj urednici, kad je u emisiji Hrvatska uživo stala na stranu Mirjane Pukanić (a nekoliko mjeseci ranije problematizirala čuvena Petračeva pisma Pukiju), dok je Zoran Šprajc svoju smrtnu presudu potpisao u središnjem Dnevniku komentirajući umiješanost državnih službi u aferu Pukanić.

Hloverkini neprijatelji ujedno su i Pukijevi

Kakva je to simbioza moruzgve i raka samca: Hloverkini neprijatelji ujedno su i Pukijevi pa su zajedničkim snagama obavili prljavi posao. Sanja je proglašena Zagorčevom "bliskom prijateljicom", a Šprajc "potplaćenim urednikom". Tipično za Pukija, tipično i za Hloverku. U nedostatku protuargumenata, najlakše se nabaciti blatom. Ali takva su pravila igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat do istrebljenja

Na Prisavlju očito kreće rat do istrebljenja. Mnogi "reketari" već su izbačeni s ekrana. Tandem Mikleušević - Knežević više ne uređuje Hrvatsku uživo, Josip Šarić ne prati Haag, uskoro ćemo vidjeti kako će se Hloverka obračunati sa Stankovićem. Budući da nema dovoljno hrabrosti oduzeti mu popularnu emisiju Nedjeljom u dva, postoji mogućnost da mu oduzme poseban ugovor, i to u skladu s ovlastima koje je dobila od još jednog Pukanićeva prijatelja, glavnog ravnatelja Vanje Sutlića.

A kako su stvari krenule, Hloverkinim protivnicima bilo bi bolje da, prije nego što uđu u javni konflikt, vlastite prljavštine pospreme na sigurno. Daleko od nekoga tko se naziva Nacionalovim investigativnim timom. To je, međutim, na HTV-u prilično teško, jer se gotovo svakoga može udariti tamo gdje je najslabiji (na plaću, ugled, izgled). Hloverka to zna i obilato koristi. Neće smijeniti Šprajca zbog (navodne!) prodaje prostora u Dnevniku. Ne, samo će mu dati do znanja da je to spremna upotrijebiti u njegovu blaćenju. Neće ona ispasti bad guy, pustit će Šprajca da sam obavi posao.

Na ekran mogu podobni ili poslušni

I tako, pomalo se vraćamo u devedesete kad je Prisavljem vladala politika, s Hloverkom u glavnoj ulozi. Novinari se opet dijele na poćudne i nepoćudne, na Hloverkine prijatelje i neprijatelje, na "reketare" i oni koji to tek prijete postati. I tada su mnoge "zvijezde" bile na ledu, a dobar dio njih na račun nepodobnosti izgradile sasvim pristojan društveni i profesionalni status. Mnogi su tada bili sretni što su im šefovi Hloverka, Obrad Kosovac i Miljanko Manjkas, jer su svoje manjkavosti mogli prikriti političkom nepodobnošću. Kad se vlast promijenila, uskočili su u uredničke fotelje i dobro naplatili svoj disidentski status. Ni današnja situacija nije daleko od tih vremena.

Na ekran mogu podobni ili poslušni. Budući da je za neke ljude teško pronaći konkretne profesionalne argumente (ili su dobri novinari i voditelji ili su im emisije gledane i stoga profitabilne), valja krenuti u njihovu javnu difamaciju. Latin je, recimo, prebolestan. Stanković pristran. Šprajc korumpiran. Mikleušević "nemoralna". Mislav Bago jednostavno loš. I zato ih treba maknuti s ekrana, ali ne kako bi se od njih napravilo žrtve i disidente, već jednostavno - tehnološki višak. Jedne prikazati kao nedovoljno kvalitetne novinare, a druge kao nemoralne osobe. Pritom se istaknutije pojedince uklanja pod objašnjenjem kako im treba dati "više odgovornosti u informativnom programu". Dakle, držati na ledu.

Tada je bio Tuđman, danas je Sanader, a cijelo vrijeme je Hloverka

I na kraju, još jedna usporedba s devedesetima: tada se slutio kraj političkom režimu koji je pomoću Hloverke i društva kontrolirao HTV, danas se na horizontu ne nazire skori pad ovog HDZ-a; u ono vrijeme ugroženi novinari organizirali su se neke forume, kakvi god bili, dok danas svatko vodi svoju bitku; tada su uživali podršku javnosti i drugih novinara, danas ljudi imaju pametnija posla. Tada je bio Tuđman, a danas je Sanader. A cijelo vrijeme je Hloverka. Protiv toga nema lijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara