Probijena blokada palestinske vlade

SAMO dva dana nakon što je palestinski parlament izglasao povjerenje novoj vladi nacionalnog jedinstva, nazire se ublažavanje stava međunarodne zajednice prema zastupnicima Palestinaca.

Norveška je još u subotu obnovila sve diplomatske i financijske odnose s palestinskom samoupravom. Zamjenik ministra vanjskih poslova Norveške, Raymond Johansen, održao je u subotu sastanak sa starim i novim palestinskim premijerom, Ishmailom Haniyehom, i najavio kako je ponosan što je Norveška prva europska zemlja koja prekida blokadu palestinske vlade.

Norveška nije članica Europske unije, a sama EU još nije izrazila službeni stav o novoj vladi. Iako, zemlje članice Unije su već počele povlačiti neke poteze. Italija je u subotu pozdravila formiranje nove vlade, a Francuska je pozvala nove ministre u posjet.

Velika Britanija je dala natuknuti da bi mogla pregovarati s nekim članovima vlade, iako obija suradnju s Hamasom, koji je još uvijek na listi terorističkih organizacija EU, SAD-a i Izraela.

Rusija već dugo vremena lobira za obnavljanje odnosa međunarodne zajednice s Palestincima, a predsjednik Vladimir Putin se nekoliko puta susreo s Khalidom Meshalom, ravnateljem Hamasovog političkog biroa, u zadnjih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znakovito je, također, da je došlo do prvog pravog neslaganja SAD-a i Izraela oko pitanja odnosa prema palestinskoj samoupravi. Izrael je još prije nego što je vlada dobila potporu parlamenta u subotu izjavio kako će ju bojkotirati.

Glavni razlog tome je izlaganje nove platforme, koja nije zadovoljila uvjete koje su Palestincima postavili Izrael i Kvartet. Postojala je nada da će Hamas odlučiti priznati Izrael i odreći se terorizma, ali Haniyeh je samo spomenuo da će se pridržavati ranijih sporazuma PLO-a i Izraela, te da će palestinski narod i dalje nastaviti s "legitimnim otporom okupaciji". Izrael to naziva "nastavkom terorizma".

SAD pak nije isključio mogućnost surađivanja s "nekim pojedincima" iz nove vlade. Pri tome se prvenstveno mislilo na članove nove vlade koji nisu Hamasovci, ali i to je već značajna razlika između izraelskog i američkog stava prema Haniyehovoj vladi.

Međunarodni diplomatski, politički i financijski bojkot palestinske vlade došao je nakon Hamasove uvjerljive pobjede na izborima u siječnju prošle godine.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara