Problem pušenja ne muči samo razvijene zemlje

NUŽNI su dodatni napori u borbi protiv pušenja u zemljama u razvoju, koje postaju sve veće tržište za duhansku industriju, zaključili su sudionici međunarodne konferencije u Helskinkiju.

Stručnjaci upozoravaju da više od 80 posto od 1,1 milijarde pušača živi u siromašnim zemljama, pa su zato važna ciljna skupina duhanskih tvrtki koje su pogođene sve manjim brojem pušača u razvijenim društvima.

"Pogrešno je misliti da je pušenje problem bogatih ljudi", rekao je Prabhat Jha, liječnik iz Toronta na Svjetskoj konferenciji o duhanu i zdravlju.

Između četiri i pet milijuna ljudi godišnje umre zbog posljedica pušenja, a ta će crna brojka porasti na deset do 11 milijuna do 2030. godine, procijenila je Svjetska zdravstvena organizacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neke ekonomski slabe zemlje ne pokazuju dovoljno političke volje za borbu protiv te štetne navike, djelomično zato što ovise o prihodima koje im donosi duhanska industrija, rekla je ministrica zdravstva Južnoafričke Republike Mantombazana Tshabalala-Msimang.

"Važan čimbenik osiromašenja tih zemalja leži u činjenici da ovisnici ono malo novca koji imaju troše na cigarete, umjesto na hranu, gorivo i druge potrebe. To je začarani krug", dodala je.

"Apeliram na sve zagovornike kontrole pušenja u razvijenim zemljama da izvrše pritisak na međunarodne razvojne agencije i svoje vlade, kako bi se uključili u kontrolu pušenja u zemljama u razvoju", naglasila je ministrica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara