PROBLEM SVEMIRSKOG OTPADA RJEŠAVAJU ´SVEMIRSKI PSI OVČARI´

Američki znanstvenici predlažu uklanjanje svemirskog smeća iz Zemljine orbite posebnom letjelicom, tzv. svemirskim psima ovčarima, objavio je New Scientist.Sve veće količine svemirskoga smeća predstavljaju sve veći rizik za svemirske letjelice. U nižim orbitama ima ga gotovo 1.900 tona.

Izravnim sudarom s komadićem smeća veličine samo nekoliko centimetra oslobađa se jednaka količina energije kao kod sudara s kuglom za kuglanje koja se kreće brzinom od 100 kilometara na sat.

Smeće se uglavnom sastoji od relativno malenog broja velikih predmeta poput iskorištenih lansera i neaktivnih satelita, koje je lako uočiti i izbjeći. To bi se ipak moglo promijeniti jer je u nekim orbitama došlo do lančane reakcije - fragmenti preostali iz prijašnjih sudara sudaraju se s drugim predmetima nakon čega nastaju novi komadići smeća itd.

Orbitu bi se moglo čistiti spajanjem raketnih motora na najveće objekte i njihovim usmjeravanjem prema Zemlji kako bi pri padu izgorjeli u atmosferi. Za to je ipak potrebno mnogo goriva kako bi se rakete postavile u orbitu i njome kretale.

Kalifornijska tvrtka za svemirsku tehnologiju Tether Applications predlaže elegantnije rješenje: letjelicu na solarni pogon koja bi se mogla koristiti nekoliko puta, a koja bi se kretala korištenjem sila koje nastaju interakcijom električne struje sa Zemljinim magnetskim poljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
NASA-in Institut za napredne pristupe financira studiju izvedivosti te zamisli.

Glavni dio letjelice je vodič dug nekoliko desetaka kilometara, tzv. elektrodinamički konop, koji provodi električnu struju. Njegovim kretanjem kroz Zemljino magnetsko polje struja dolazi u interakciju s poljem i spušta ili podiže letjelicu. ´To pomalo nalikuje na jedrenje. Opirete se vjetru dok ne dođete kamo ste htjeli´, rekao je inženjer Joe Carroll.

On predviđa da se konop opremi tzv. psom ovčarom, malom pomičnom letjelicom koju bi se puštalo u blizini komada otpada kako bi pronašla odgovarajuće mjesto za koje bi se mogla pričvrstiti. S pričvršćenim otpadom ´pas´ bi se vratio na konop. Taj bi se postupak ponavljao.

´Jedan konop mogao bi se koristiti do stotinu puta, i svaki put mogao bi uloviti komad smeća mnogo veće mase od vlastite´, rekao je Carroll.

Izvlačenje smeća iz orbite bilo bi prilično jednostavno - trebalo bi im samo smanjiti brzinu na suborbitalnu.

Carroll predlaže i korištenje sile zamaha velike količine prikupljenoga smeća za održavanje orbite letjelice prebacivanjem te sile smeća na letjelicu.

Smeće bi služilo kao balast na jednom kraju konopa, dok bi letjelica bila na drugom kraju. Pažljivom kontrolom sila koje stvara konop, dvije mase rotirale bi jedna oko druge. Oslobađanjem letjelice u odgovarajućem trenutku ona bi se lansirala u višu orbitu, dok bi smeće ostajalo u nižoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara