Problemi s TV signalom proširit će se na cijelu obalu: Država to mora riješiti kako god zna!

Foto: Index

"ITALIJA svojim nekorektnim ponašanjem suprotnim međunarodnim dogovorima svakodnevno pričinja veliku šteti televizijskim nakladnicima, tvrtki Odašiljači i veze, a posebno hrvatskim građanima", stoji u priopćenju za medije u vezi ometanja digitalnog TV signala od strane Italije, a koje će se, tvrde iz udruge za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga Telekom, uskoro proširiti na cijelu hrvatsku obalu.

Naime, napominju iz udruge, građani Istre već gotovo dva mjeseca imaju velike probleme s prijemom digitalnog televizijskog signala, a digitalizacija u Italiji je tek započela pa je gotovo sigurno da će uskoro cijeli priobalni pojas Hrvatske, od Istre do Konavala, imati smetnje koje će veliki broj građana onemogućiti u gledanju hrvatskih televizijskih programa. Ističu i kako će problem tijekom ljetnih mjeseci, zbog boljeg rasprostiranja signala iz Italije, biti još izraženiji.

"Problem je nastao početkom digitalizacije televizija u Italiji i to stoga što su nadležna tijela Republike Italije dozvolila korištenje frekvencija koje su međunarodnim dogovorima pripale Hrvatskoj", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge i stalni sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura.

"Republika Hrvatska dužna je riješiti ovu situaciju na bilo koji način!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Republika Hrvatska je dodjelom koncesija televizijskim nakladnicima (TV kuće, nacionalne i lokalne) i naplatom naknada za njihovo korištenje preuzela obvezu omogućiti im da svoj program emitiraju na području za koje im je koncesija dodijeljena. Također, tvrtka Odašiljači i veze d.o.o. je uložila znatna sredstva u izgradnju mreže digitalnih televizijskih odašiljača, a državi također plaća naknadu za uporabu dodijeljenih im frekvencija pa im Republika Hrvatska mora jamčiti neometano korištenje", ističe se u priopćenju u kojem se navodi i kako je država propisala građanima da moraju plaćati RTV naknadu te im stoga mora jamčiti neometano gledanje hrvatskih zemaljskih televizijskih programa. Odnosno, Republika Hrvatska dužna je riješiti ovu situaciju na bilo koji način.

"Razumijemo i poseban međunarodni položaj naše zemlje što u nadi skorog pristupanja EU zbog diplomatskih razloga možda ne može na međunarodnom planu povući poteze koje bi trebala, no to je nikako ne oslobađa odgovornosti da nadoknadi i spriječi štetu koja njenim građanima, TV kućama i tvrtki Odašiljači i veze proizlazi iz njene nemoći", ističu se.

"Oštećenim tvrtkama treba nadoknaditi štetu"

Iz udruge od Republike Hrvatske traže da od operatera elektroničkih komunikacijskih usluga zatraži ponudu za paket IP televizije i satelitske televizije (MaxTV, Bnet i drugi)koji bi uključivali samo televizijske programe koji se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži i o svojem trošku ih, potpuno besplatno za građane, omogući koristiti svima koji su ometani gledati zemaljsku digitalnu televiziju. Od RH traže i da svim oštećenim tvrtkama nadoknade štetu koja im je nastala jer država nije u mogućnosti jamčiti im korištenje onoga što joj kroz naknadu plaćaju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara