Procedure za imenovanje Arafatova nasljednika

VIJESTI o lošem zdravstvenom stanju palestinskog predsjednika Jasera Arafata ponovno su potaknule pitanja o njegovu nasljedniku.

Donosimo opis procedure o tome tko će mijenjati Arafata u slučaju njegove smrti.

- Arafat je na čelu Palestinske samouprave, palestinskog vladajućeg tijela na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, istodobno je i na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koja je zadužena za mirovne pregovore s Izraelom, kao i palestinskog pokreta Fatah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Ako Arafat umre, predsjednik palestinskog parlamenta preuzet će vođenje Palestinske samouprave na rok od 60 dana, nakon čega bi trebali biti održani predsjednički izbori. Sadašnji predsjednik parlamenta je Ravi Fatuh.

- Očekuje se da će svakodnevne poslove palestinske samouprave obavljati premijer Ahmed Korei, sukladno mirovnim sporazumima sklopljenim s Izraelom prije deset godina.

- Bivši palestinski premijer Mahmud Abas vodi PLO u Arafatovoj odsutnosti i nastavit će to činiti sve do izbora unutar PLO-a. PLO predstavlja Palestince diljem svijeta.

- Abas je preuzeo i privremeno vodstvo središnjeg odbora Fataha. Izbori za to ključno izvršno tijelo posljednji su puta održani 1989. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara