Proces Milošević: Pripadnik JNA svjedočio o djelovanju JNA U RH

BIVŠI zapovjednik u JNA zaštićena identiteta u četvrtak je posvjedočio u Haagu kako su pisane zapovijedi za djelovanje JNA u istočnoj Slavoniji početkom 90ih izdavane kao pokriće za druge planove JNA te su ih pratile usmene instrukcije zapovjednicima koje nisu bile u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja.

Svjedok C-57, koji na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću optuženom za zločine u Hrvatskoj svjedoči uz zaštitu lika i iskrivljenje glasa, opisao je kako je u srpnju 1991. njegova postrojba dobila pisanu zapovijed za odlazak u Erdut "radi razdvajanja snaga nakon sukoba lokalnih Srba i hrvatskog MUP-a".

"Sukoba nije bilo", kazao je svjedok pojašnjavajući da su zapravo snage JNA dan ranije, 26. srpnja, bombardirale Erdut u kojem su bile locirane snage hrvatskog MUP-a.

On je posvjedočio i kako je pisana naredba snagama JNA da se otvara vatra "jedino u samoobrani" bila praćena usmenom instrukcijom da je dozvoljeno otvaranje vatre "kako bi se spriječio svaki pokušaj napada" na snage JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok je opisao i kako su zapovjednici JNA u Srbiji "pripremani" na odlazak u Hrvatsku informacijama da će "loše proći jer su svi stanovnici Hrvatske ustaški raspoloženi".

Nakon što je na početku protuispitivanja Milošević citirao jednu od naredbi snagama JNA u kojoj se pozivalo na poštivanje Ženevskih konvencija na području Hrvatske svjedok je odgovorio kako je "kasnije bilo teških oblika narušavanja Ženevskih konvencija".

Suđenje se nastavlja sljedećeg utorka kada bi Milošević trebao dovršiti protuispitivanje svjedoka.

(Hina) ps rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara