Pročitajte što je sve Jadranka Kosor pričala u zadnjih mjesec dana

Foto: Damjan Tadić / Cropix

IZJAVE Jadranke Kosor u posljednje vrijeme sve više sablažnjavaju Hrvate da se zapravo pitamo je li riječ o smislenoj taktici HDZ-ove vlade da se javnost namjerno zabavlja nesuvislim izjavama premijerke umjesto o ozbiljnim pitanjima funkcioniranja Hrvatske ili možda je ipak riječ o tome da je ova Vlada došla do samog kraja - ozbiljnosti.

Gledajući izjave premijerke Kosor samo od Nove godine do danas teško da se može govoriti o staloženim i odmjerenim izjavama nekoga tko pretendira ne samo biti ozbiljan političar nego i voditi zemlju. Prema uspjehu, naravno.

Oj pastiri čudo novo...

Ovog tjedna premijerka Kosor započela je lucidnošću kako će problem preglomaznog državnog aparata kojeg proračun sve teže hrani, riješiti izbacivanjem vode s voćnim okusom. Prošlog tjedna mrtva hladna, govoreći o problemu nezaposlenosti rekla je da postoji "75.000 nezaposlenih koji bi se po stručnoj spremi mogli zaposliti na mjestu stočara, pastira, samaraša i ratara".

Sjajna vijest?

Kosor je 26. siječnja ove godine ispalila i "biser" da se uopće ne zabrinjava izjavom Hannesa Swoboda da će Hrvatska u Europsku uniju teško ući prije 2014. godine. Naime, premijerka je sasvim ignorirala Swobodino upozorenje kako postoji mogućnost da će se ratifikacija odužiti i da bi Hrvatska u EU mogla ući kasnije od predviđenog. Umjesto toga mu se samo zahvalila na tvrdnji kako bi Hrvatska mogla završiti pregovore do lipnja ove godine.

"To je sjajna vijest. Moram zahvaliti gospodinu Swobodi na odličnom izvješću", rekla je Kosor koja nas je još do jučer vidjela u EU već sljedeće godine.

Juhica u Sheratonu!?

"Jela sam juhicu, a ne tunu ni sushi", rekla je Kosor pokušavajući uzvratiti oporbi  za njihove kritike o gospodarskom programu, aludirajući na poznatu večeru kod Butkovića. No, već je u sljedećoj rečenici nabacila "novi volej" kritika dodajući da je ona ručala u skupocjenom Sheratonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazdarica u Podravki

Što reći na izjavu od 19. siječnja koju su prenijeli gotovo svi mediji u svojim glavnim naslovima: "U Podravku sam došla kao gazdarica"? Tu je i dodatak da je godina u kojoj je palo niz menadžera iz Podravke kao i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, zapravo bila "dobra godina".

No pravi biser bio je 14. siječnja kada je Kosor progovorila opet o rastućem problemu nezaposlenosti, čime je zapravo htjela zatvoriti usta dežurnim kritičarima koji kažu da je pitanje vremena kada će Hrvatska doći do brojke od 350 tisuća nezaposlenih.

Raduje je podatak o nezaposlenosti

"Raduje me podatak da je tijekom prošle godine zaposleno oko 20 posto više ljudi nego godinu dana ranije", rekla je Kosor dodajući kako je ponosna zbog tih podataka prešutjevši da je puno više onih koji su posao - izgubili.

Kosor HDZ-ovcima: Bitno je da ne kradete!

Ili kako objasniti izjavu Kosor od 11. siječnja: "Bitno je samo jedno, da nitko od vas nije strpao ništa u svoj džep", koju je izrekla u Splitu na 21. obljetnici gradskog ogranka HDZ-a. Mnogi su mogli shvatiti to kao i uvredu, od samog HDZ-a pa do ostalih Hrvata, no čini se da Kosor zapravo teško u posljednje vrijeme itko smatra ozbiljnom.

Podsmijeh i smijeh

"A vi ste s podsmjehom govorili o mom optimizmu ", izjava je premijerke Kosor s početka ove godine kada se hvalila  britanskim The Economistom koji je u posebnoj publikaciji "Svijet u 2011." predvidio da će se u ovoj godini hrvatsko gospodarstvo i tržište rada oporaviti.

No, sudeći prema njenim posljednjim potezima i izjavama, teško da se podsmjehuju već će prije biti da se oni koji još uvijek nisu zaplakali - otvoreno smiju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara