PROCVAT STUDIJA AZIJSKIH JEZIKA NA RUSKOM DALEKOM ISTOKU

Učenje orijentalnih jezika doživljava nezapamćeni bum na ruskom dalekom istoku, gdje se tisuće mladih, težeći uspjehu i ostvarenju zanimljive karijere, odlučuje za studij kineskog ili nekog drugog azijskog jezika.

Nakon engleskog, na državnom sveučilištu Dalekog istoka u Vladivostoku, drugi po zastupljenosti je kineski jezik, a u zaborav padaju "tradicionalni" strani jezici, poput njemačkog ili francuskog.

Mladi su postali svjesni važnosti zemalja u regiji kakve su Kina, Japan ili Južna Koreja, ističu studenti orijentalistike. Ta katedra koja je petnaestak godina tijekom staljinizma bila zatvorena nudi danas studij kineskog, japanskog, korejskog, vijetnamskog, hindua i tajlandskog, a uskoro bi se na popisu mogao naći i bengalski.

Zanimanje za te jezike poraslo je u posljednjih pet godina, onako kako je rastao i postotak robne razmjene između ruskog Dalekog istoka i susjednih zemalja.

Trenutačno je 1123 studenata upisano na odsjek orijentalistike. Da se radi o impozantnom porastu pokazuje podatak da je na tom odsjeku u posljednjih 30 godina diplomu orijentalista steklo 1500 osoba.

Gotovo 900 studenata izabralo je neki azijski jezik kao fakultativni predmet, a najčešće je to kineski.

Aliona, studentica druge godine kineskoga vjeruje da će joj se povećati izgledi za dobivanje dobrog zaposlenja kada jednom završi studij te ocjenjuje da se s "diplomom kineskog može dobiti posao u trgovini ili turizmu" i da "to otvara dobre perspektive za karijeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima Andreja Aleksandrova, na sveučilištu je diplomiralo i nekoliko visokih državnih dužnosnika koji rade u Moskvi, te nekoliko bogatih poslovnih ljudi.

"Tek svaki deseti bivši student koji je stekao diplomu ostaje raditi na području lingvistike, drugi odabiru zaposlenje u gospodarskom sektoru ili u državnoj upravi", ističe Aleksandrov.

Unatoč rastućoj popularnosti orijentalnih jezika, valja napomenuti da se ne radi o 'laganici' pa čak trećina upisanih u nekom trenutku prekida studij.

Katedra je zahtjevna. Studenti moraju učiti dva azijska jezika te engleski. Jezične se vježbe održavaju šest dana u tjednu.

Za bolju pripremljenost brucoša skrbi se nekoliko državnih škola u Vladivostoku koje nude učenje kineskog, a i neke druge škole osiguravaju tečajeve jezika. Zauzvrat se u elitnoj gimnaziji uz kineski podučava još i hindi, tajlandski, vijetnamski te korejski.

Konačno, azijski su partneri itekako svjesni važnosti novih ruskih naraštaja koji se zanimaju za njihove jezike. Stoga Južna Koreja, Japan i Tajvan djelomično financiraju državno sveučilište Dalekog istoka, a službeni je Peking opremio laboratorij za fonetske vježbe kineskoga.

(Hina) rt vm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara