Prodaja Željezare Sisak prijevara?

POD NASLOVOM "Prodaja Željezare: Prijevara!" Jutarnji list danas je objavio sadržaj ugovora o kupnji Željezare Sisak.

Ugovor o prodaji Željezare Mečelju za jednu kunu potpisan je 6. veljače.

Doznaje se kako vlasnik Conares Trading, švicarska tvrka koja stoji iza Mečelja, nije dao nikakva bankarska jamstva, već samo korporativna, koja ne jamče da će Mečelj ispoštovati obavezu isplate plaća radnicima u idućih šest mjeseci ukoliko krivnjom ruskih vlasnika ugovor bude raskinut.

Jutarnji list navodi izjave "iz poslovnih krugova", prema kojima je tvrku Mečelj u Željezaru zapravo doveo nesuđeni vlasnik Željezare Trubo Impex, koji želi na bilo koji način naplatiti izgubljenih 10 milijuna eura.

Sporni dijelovi ugovora

Prema zagrebačkim dnevnim novinama sporni elementi, kojih nije bilo u propalom ugovoru o kupnji s Trubo Impexom, su:

1) Nema bankarske, već samo korporativna garancija
2) RH jamči za obaveze Željezare
3) Eventualni sporovi rješavaju se prema engleskim zakonima
4) Željezara je oslobođena lokalnih poreza i komunalne naknade
5) Novi kupac neće morati plaćati porez veći od 500 eura
6) Kupac daje u zakup 10 uredskih prostorija za 1 kunu Željezari
7) Kupac pokriva troškove struje i telefona do 400 eura mjesečno

Mesić tvrdi da u njegovom uredu nije sastavljen protokol o prodaji na koji se stečajni upravitelj poziva

O mogućem slučaju prijevare danas se očitovao predsjednik RH Stjepan Mesić.

Mesić je danas izjavio kako ne zna je li prodaja Željezare Sisak ruskoj tvrtki Mečelj prijevara "te da je na tijelima koji se time bave da utvrđuju o čemu se radi."

Predsjednik je to izjavio novinarima u zagrebačkom hotelu ´Opera´, gdje je nazočio proslavi 20. godišnjice transplantacije koštane srži. Novinari su ga zamolili da komentira današnje napise u jednim dnevnim novinama, u kojima se navodi da je prodaja Željezare Sisak prijevara. Novinar je Predsjedniku rekao da je i on (Mesić) na neki način sudjelovao u tome.

Mesić je izjavio da ne zna je li to prijevara, a na tijelima koji se time bave je da utvrđuju o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Uvijek se zalažem za otvaranje novih radnih mjesta i ako Rusi osiguravaju da se zadrže radnici i prime još novi, uvijek ću to podržati´, izjavio je Mesić navodeći kako nije na njemu da utvrđuje je li učinjeno sve što je potrebno.

Mesić je izjavio kako je pročitao da je kod njega ´potpisan nekakav protokol´, ali, kako je rekao ´to sa zdravim razumom nema nikakve veze.´

Stečajni upravitelj Željezare Ilija Marić uputio je prekjučer priopćenje u kojem objašnjavajući zašto je potpisao ugovor o prodaji ruskoj tvrtki ´Mečelj´, među ostalim navodi i da je to učinio, jer je Protokol o prodaji sastavljen u Uredu Predsjednika.

To, po Mariću, daje ozbiljnost partneru jer, kako je naveo, on ne vjeruje da bi Predsjednik potpisao protokol s bilo kime.

Upitan kako komentira najavu hrvatske Vlade da će u roku 24 sata sisačku Željezaru poslati u stečaj ako se Rusi ne pokažu kao dobri vlasnici, predsjednik Mesić je odgovorio da svatko zna svoj posao i mora učiniti ono što je potrebno.

Postavio je i pitanje zašto nitko nije utvrdio tko je stajao iza Trubo Impexa (austrijsko-ruska tvrtka, prethodni vlasnik Željezare) i koja je jamstva ta firma dala, te gdje je i na koji način naplaćena šteta zbog njezina napuštanja Željezare.

Predsjednik Mesić primio je predstavnike ruske tvrtke ´Mečelj´ 21. siječnja kao jednu od pet tvrtaka koji su se javili na natječaj za mogućeg strateškog ulagača u sisačku Željezaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara