Prodan rezač papira Hansa Christiana Andersena

NAJVEĆI poznati rezač papira kojega je načinio Hans Christian Andersen prodan je na dražbi u njegovoj domovini Danskoj za 520 tisuća kruna (44,5 tisuća funti).

Taj bi rezač, za kojega se pretpostavlja da je napravljen 1864., trebao završiti u njegovu muzeju koji će biti otvoren 2005., javlja BBC.

Čuveni je danski bajkopisac rado izrađivao lijepo oblikovane rezače papira koje je zatim darivao prijateljima i članovima obitelji.

Rezač prodan na dražbi veličine je 42x34 cm, a napravljen je kako bi se prikupio novac za žrtve dansko-pruskog rata. Na njemu se nalazi rukom ispisani stih posvećen kupcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ovaj je rezač vrijedan, cijena mu je pola rigsdalera (tadašnji danski novac), no on je prava bajka i tvoje će dobrohotno srce morati platiti´, napisano je na rezaču kojemu je tadašnji kupac dao završni oblik umotavši ga u plavu tkaninu.

Kopenhaška dražbovna kuća Bruun Rasmussen procijenila je da će rezač, zajedno s prvim izdanjem Andersenovih bajki, dostići cijenu od 150 tisuća kruna.

´Mi smo sretni da smo ga kupili i uopće nismo iznenađeni što mu je cijena toliko odmakla od procijenjene´, izjavio je Torben Groengaard Jeppesen iz muzeja Hans Christian Andersen.

Andersen je rođen 1805, a među njegove najpoznatije bajke spadaju ´Ružno pače´, ´Djevojčica sa šibicama´ i ´Crvene cipelice´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara