Prodano 250 milijuna knjiga o Harryju Potteru

NAJPOZNATIJI dječak čarobnjak na svijetu postavio je novi rekord: prodaja knjiga o Harryju Potteru dostigla je četvrt milijarde primjeraka.

Željni mladi čitatelji mogu biti na miru: J.K. Rowling počela je pisati šestu knjigu u seriji o školi čarobnjaštva Hogwarts.

Agent autorice Rowling, Christopher Little, izjavio je da je prodaja prvih pet knjiga dosegla broj od 250 milijuna. Prodane su u više od 200 zemalja i prevedene na 60 jezika, od gujaratija do starogrčkog. Najnoviji je prijevod na hindski, objavljen u Indiji ovog mjeseca.

Izdavačka industrija pozdravlja uspjeh autorice Rowling u poticanju djece svijeta na čitanje, u doba instant zabave temeljene na televiziji, stripovima i kompjutorskim igricama.

"Knjige J.K. Rowling popločile su put novoj generaciji uzbudljivih pisaca za djecu, koja budi ogromno zanimanje djece za čitanje", rekao je Little.

No Rowling ne sjedi na lovorikama, već je "počela rad na šestoj knjizi o dječaku čarobnjaku. Za sada nije određen rok za objavljivanje", izjavio je on.

Izdavanje pete knjige "Harry Potter i red feniksa", postalo je najvećim svjetskim objavljivanjem neke knjige, dok su djeca od New Yorka do Sydneyja halapljivo gutala priču.

Prvog dana objavljivanja prodano je 1,78 milijuna primjeraka samo u Britaniji, što je podiglo profit izdavača Bloomsbury Publishing Plc. za 14 posto.

Rowling, nekad samohrana majka koja je počela pisati u jednom edinburškom kafiću, danas je multi-milijunašica na prvom mjestu najbolje plaćenih pisaca na svijetu.

List Sunday Times procijenio je njezinu zaradu prošle godine na 125 milijuna funti, što bi iznosilo po 388 funti za svaku riječ u njezinoj zadnjoj knjizi o Potteru.

"Ona je stroj za proizvodnju novca. Mora da je u ogromnom iskušenju da nastavi pisati i nakon posljednje od sedam planiranih knjiga o avanturama Harryja Pottera. Mogla bi biti prva autorica milijarderka u povijesti", kaže Philip Beresford iz Sunday Timesa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara