Prodanović: Na statusnoj konferenciji samo tehnička pitanja

Na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom u slučaju hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka odrađena su u petak samo tehnička pitanja, izjavio je Čermakov odvjetnik Čedo Prodanović.

"Nema nikakvih osobitih novosti. Riječ je o rutinskoj konferenciji na kojoj smo se bavili tehničkim pitanjima", rekao je Prodanović u telefonskom razgovoru za Hinu.

Generali Ivan Čermak i Mladen Markač vratili su u Zagreb 3. prosinca 2004. godine, nakon devet mjeseci provedenih u pritvoru ICTY-a i na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja.

Žalbeno vijeće ICTY-a prihvatilo je interlokutornu žalbu branitelja Čermaka i Markača i ukinulo im pritvor, čime su uspješno okončana višemjesečna nastojanja odvjetnika i hrvatske Vlade da se ishodi njihovo puštanje na privremenu slobodu do početka suđenja. Haškom su se sudu bili dobrovoljno predali 11. ožujka prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Generali su optuženi u šest točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja, od kolovoza do studenoga 1995.

Tereti ih se po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, deporatacije i prisilna preseljenja, kao zločine protiv čovječnosti, te za pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselje i sela i za ubojstva, kao kršenje ratnog prava i običaja.

Optuženi su za "sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina".

(Hina) xbcav ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara