Prodanović vjeruje kako će i dalje braniti Čermaka

ODVJETNIK Ivana Čermaka, Čedo Prodanović, u gostovanju u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u dao je svoje viđenje svađe koja je izbila između Čermakovog i Markačevog odvjetničkog tima i onog generala Ante Gotovine.

Čermak tvrdi kako se nada da je napetost dosegla svoj klimaks i kako neće biti daljnjih problema. Rekao je kako smatra da su zahtjevi za isključenjem njega i Miroslava Šeparovića zbog sukoba interesa neutemeljeni.

Za Šeparovića kaže da nije potrebno izuzimati ga kao odvjetnika, budući da o onome o čemu je tužiteljstvo tražilo informacije svjedočenje može dati desetak ljudi. Što se njega samog tiče, njegova obrana Ivana Čermaka ne bi upala u sukob interesa ako Prodanović bude morao ispitati Rahima Ademija, kojemu je odvjetnik u Hrvatskoj, budući da postoje pravni lijekovi koji već jesu povučeni, a između ostalog tu se nalazi izjava i Čermaka i Ademija da su o mogućem sukobu interesa obaviješteni, ali da ne smatraju da bi do njega došlo.

S druge strane, pak, Prodanović smatra da je zahtjev za izuzećem Gotovininog odvjetnika Grega Kehoea opravdan, budući da dokumenti u kojima se referira na njegovu povezanost s haaškim sudom bacaju drukčije svjetlo na njegov rad.

Prodanović je rekao da nije nemoguće da bi povezanost Gotovininog odvjetnika i tužiteljstva moglo ukazivati na to da i samo tužiteljstvo ima nekakav interes o obrani samog Gotovine, koji se donekle zrcali i u tome što je tužiteljstvo imalo neke interese za držanjem njega u procesu. Kakav je taj interes, ne zna, kaže da može samo spekulirati, no dodao je kako je i sam Čermak pomalo razočaran time što Gotovinini odvjetnici povlače takve poteze, što ukazuje i na to da Gotovina takve poteze barem odobrava.

Jednini razlog zbog kojeg Prodanović i Šeparović prije nisu povukli zahtjev za izuzećem Kehoea je taj što se Čermak s tim nije slagao. Ali, nakon što su sa strane Gotovininih odvjetnika povučeni potezi, koje su oni odlučili nastaviti povlačiti unatoč uvjerenjima da neće i sam Čermak je odlučio dopustiti svojim odvjetnicima da djeluju.

Prodanović je revidirao svoj raniji stav o tome kako je haaški sud apsolutno pravedan, te je rekao kako sad misli da je njegov cilj barem dijelom motiviran političkim interesima. Jedan od interesa je i optužba hrvatskog državnog (vojnog i političkog vrha) za etničko čišćenje. Etničkog čišćenja po njemu nije bilo, iako je rekao da smatra da je nakon "Oluje" bilo ljudi u Hrvatskoj koji jesu bili zadovoljni time što je oslobođene hrvatske teritirije napustio veliki broj Srba.

Rekao je i kako vjeruje da će njegova žalba zbog odluke za izuzećem biti uvažena.

U emisiju se javio i Ivan Zvonimir Čičak, koji je u jutarnjem listu objavio dijelove dokumenata haaškog Tribunala koji pokazuju Kehoevu povezanost s tužiteljstvom. Čičak kaže da ga je danas u podne nazvao Gotovinin brat Boro Gotovina koji mu se zaprijetio smrću zbog pisanja. Čičak je stvar prijavio policiji i kod njega su se našli policajci koji su počeli ispitivati stvar i koji mu pružaju zaštitu.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara