Prodi donosi u Zagreb upitnik s više od 2.500 pitanja

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi doputovat će u srijedu navečer u službeni posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg će hrvatskoj strani službeno uručiti upitnik s preko 2.500 pitanja , a na temelju odgovora na ta pitanja Komisija će izraditi mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

U priopćenju Delegacije Europske komisije u Zagrebu navodi se da će Prodi tijekom posjeta "potaknuti hrvatske vlasti da nastave s provedbom potrebnih reformi, uključujući i one vezane uz neka politička pitanja, uz punu potporu Europske komisije".

"Predsjednik Prodi potaknut će hrvatske vlasti da pojačaju napore koje ulažu u rješavanje prioriteta, posebice glede političkih pitanja, koja su istaknuta u godišnjem Izvješću Komisije o stabilizaciji i pridruživanju kao i osiguranju ispravne provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i Privremenog sporazuma koji potvrđuje obveze koje je Hrvatska preuzela prema EU", kaže se u priopćenju koje je Delegacija Europske komisije objavila u srijedu.

Prodi će se u čevrtak sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivicom Račanom i predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem. Predsjednik EK-a obratit će se zastupnicima Hrvatskog sabora, a predviđeni su i susreti s čelnicima oporbenih stranaka Ivom Sanaderom (HDZ), Draženom Budišom (HSLS) i Matom Granićem (DC).

Premijeru Račanu Prodi će službeno uručiti upitnik, na koji će Hrvatska trebati odgovoriti u roku od tri mjeseca. Odgovori na više od 2.500 pitanja trebaju dati cjelovitu sliku o svim aspektima političkog, gospodarskog i socijalnog živata u zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Europska komisija izrađuje mišljenje o hrvatskom zahtjevu za punopravno članstvo, koje je premijer Račan predao u veljači ove godine u Ateni.

Europska komisija dostavlja svoje mišljenje Vijeću ministara EU-a, koje onda odlučuje hoće li odobriti zemlji podnositeljici zahtjeva status kandidata i zakazati datum početka pregovora o punopravnom članstvu.

U dosadašnjoj praksi, Vijeće ministara EU-a uglavnom je prihvaćalo mišljenje i preporuke Europske komisije, ali bilo je i suprotnih slučajeva. Primjerice, Grčkoj je odobren status kandidata i zakazan datum pregovora o članstvu, unatoč negativnom mišljenju Komisije.

Očekuje se da će Europska komisija dovršiti izradu mišljenja o Hrvatskoj u prvoj polovici sljedeće godine, nakon čega će ono biti dostavljeno Vijeću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara