Prodi: Nema izgleda za skori ulazak Turske u EU

TURSKA nema izgleda da se uskoro priključi Europskoj uniji, izjavio je bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi u razgovoru za list "Il Gazzettino".

"Negativni referendumi u Francuskoj i Nizozemskoj su glasan alarm za Ankaru. Vjerujem da trenutačno nema uvjeta da se Turska u kratkoročnom ili srednjoročnom razdoblju nađe u Uniji", rekao je Prodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da ćemo morati ponovo razmisliti o Turskoj", istaknuo je Prodi, koji je kao predsjednik Europske komisije otvorio put Ankari za početak pregovora u listopadu. No, njegove sadašnje izjave pokazuju da se situacija promijenila otkako su Francuzi i Nizozemci referendumom odbacili europski ustav.

U Francuskoj i Nizozemskoj su glasači na referendumu kao razlog za odbacivanje ustava naveli proširenje EU-a i moguće članstvo Turske, iako sam dokument ne bi mijenjao proces proširenja.

Prodi, sada čelnik talijanske oporbe lijevog centra, ocjenjuje da Talijani imaju emocionalni strah od Turske, zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom na rubu kršćanske Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara