PRODI: NEMA POSEBNIH UVJETA ZA TURSKU

Europska komisija neće postavljati posebne uvjete za Tursku kada u srijedu bude odlučivala hoće li preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Ankarom, rekao je u utorak predsjednik Europske komisije Romano Prodi. L

Ne otkrivajući odluku o Turskoj, Prodi je rekao samo da će se na nju primijeniti isti oni standardi koji su se primjenjivali i na sve dosadašnje kandidate za članstvo.

"Oprez nije prava riječ. Moramo biti sigurni da će Turska biti kao sve ostale zemlje članice u slučaju da uđe u EU", rekao je.

Zamoljen da komentira izjavu turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula koji je upozorio da se Turskoj ne postavljaju posebni uvjeti, Prodi je rekao da je u svim dosadašnjim krugovima proširenja EU-a postojala "ugrađena kočnica za hitne slučajeve" kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moramo biti sigurni da se ljudska prava poštuju. To je naše stajalište prema Turskoj kao što smo ga imali i u svim drugim pregovorima", rekao je.

Iz diplomatskih se izvora, međutim, doznaje da će Europska komisija prvi put jasno naznačiti mogućnost suspenzije pristupnih pregovora, što se dosad samo neizravno podrazumijevalo.

Također, na nove će se kandidate, uključujući Hrvatsku, primjenjivati stroži standardi kako bi postigli zadovoljavajuću razinu provedbe europskih zakona prije zaključenja pregovora, a ne samo preuzeli tu obvezu.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara