Prodi niječe upletenost u kupoprodaju srbijanskog Telekoma

PREDSJEDNIK Europskog povjerenstva Romano Prodi zanijekao je u utorak da je vlada talijanskog lijevog centra, kojoj je bio na čelu, sudjelovala u kupoprodaji srbijanskog Telekoma, kako ju u posljednje vrijeme, pišući o navodnoj korupcionaškoj aferi oko srbijanskog poduzeća, optužuju talijanski mediji.

"Tadašnja talijanska vlada nije s tim poslom imala nikakve veze, jer je riječ o samostalnoj odluci poduzeća", ustvrdio je među ostalim Prodi.

List "Corriere della Sera" prenosi u utorak izvatke iz dokumenta u kojemu se na osam stranica bivši talijanski premijer i sadašnji čelnik Europskog povjerenstva osvrće na slučaj navodne korupcije u kupoprodaji srbijanskog Telekoma, o čemu istragu vodi tužiteljstvo u Torinu i istražna parlamentarna komisija.

"Protiv mene i članova vlade kojom sam predsjedao vodi se žestoka kampanja bez presedana, preko sredstava informiranja, tako da se ponovno izvlači tema o odnosu između vlasništva sredstava informiranja i politike", piše Prodi, a prenosi "Corriere della Sera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prodi opisuje kupoprodaju srbijanske tvrtke talijanskom Telecomu, želeći opovrgnuti optužbe da je njegova vlada time pomogla režim Slobodana Miloševića. Među ostalim objašnjava kako je talijanski Telecom kupio 29 posto srbijanskog Telekoma, za što je plaćeno 839 milijuna njemačkih maraka, u lipnju 1997. kada se išlo prema normalizaciji odnosa sa Srbijom, jer je već u listopadu 1996. UN skinuo embargo protiv Beograda te su mnogo zapadne tvrtke počele sa zanimanjem gledati na to tržište.

Tadašnja talijanska vlada nije s tim poslom imala nikakve veze, jer je "riječ o samostalnoj odluci poduzeća" i "nije zatražena nikakva autorizacija vlade i nikakva informacije o poslu nije upućena ministarstvu blagajne. To su bila pravila između ministarstva blagajne i poduzeća u kojima je ministarstvo imalo svoga udjela", piše Prodi.

U vrijeme kupovine srbijanskog Telekoma, talijanska telefonska kompanija bila je još dijelom u državnome vlasništvu pa stranke desnog centra sadašnje vlade optužuju bivšu vladu lijevog centra, odnosno članove u njoj, da su primili mito za taj posao i znali za njega. Talijanski Telecom je potpuno privatiziran u listopadu 1997., dakle, nekoliko mjeseci nakon kupovine srbijanskog Telekoma.

Talijanski Telecom je 29 posto udjela u srbijanskom Telekomu početkom ove godine opet prodao vladi u Beogradu za 193 milijuna eura, pa stranke sadašnje vlade Silvija Berlusconija optužuju Prodijevu vladu da je potrošila novce talijanskih poreznika te da se na kupoprodaji izgubilo oko 250 milijuna eura.

Pišući o toj računici, Prodi objašnjava kako je talijanski Telecom privatizacijom koja je uslijedila poslije kupovine srbijanskog Telekoma zaradio 13 milijardi eura te da je vrijednost srbijanskog Telekoma znatno smanjena nakon bombardiranja Srbije pa je, prema njegovim tvrdnjama, računica koju stvara desni centar pogrešna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara