PRODI: NISAM OČEKIVAO TAKAV POTEZ HRVATSKE

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi izjavio je u subotu u Rimu kako nije očekivao da će Hrvatska proglasiti ekološkoribolovnu zonu u Jadranu.

"Nisam očekivao da će Hrvatska učiniti takav potez, jer nije u duhu europske politike", rekao je Prodi nakon kraćeg razgovora sa slovenskim premijerom Antonom Ropom o hrvatskoj odluci o proglašenju ekološko-ribolovne zone.

Slovenski premijer odvojeno se u subotu u Rimu sastao s predsjednikom Europske komisije i s talijanskim premijerom i predsjedavajućim EU-a Silvijom Berlusconijem, s kojima je razgovarao o hrvatskoj odluci. Do susreta je došlo na marginama Međuvladine konferencije, koja je danas otvorena sastankom šefova vlada i država 28 europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prodi je najavio kako bi se do konca studenoga trebao sastati s predstavnicima jadranskih i okolnih zemalja kako bi se našlo rješenje za nastalu situaciju.

Talijanski premijer Berlusconi je rekao kako bi se trebalo "doći do europskog rješenja" te da "nikome nije do konflikta", a da u općoj klimi kakva vlada na europskoj razini, koja ide prema suradnji i dogovaranju, "začuđuje" hrvatska odluka.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana je rekao kako nije očekivao takav hrvatski potez i da "sada treba iznaći kompromis".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara