Prodi podržao namjeru Hrvatske da zatraži članstvo u EU

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi podržao je u ponedjeljak u Bruxellesu, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom, namjeru Hrvatske da sljedeći mjesec podnese službeni zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

´Nakon što sam saslušao hrvatske argumente za podnošenje zahtjeva naš sam razgovor zaključio riječima ´zašto ne´´, rekao je Prodi nakon jednosatnog službenog razgovora s hrvatskim premijerom.

´Premijer mi je jasno rekao da će Hrvatska ispunjavati svoje obveze - suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglica, mediji, pravosudna i gospodarska reforma. Nakon ovoga sastanka idemo zajedno u istom smjeru, ali odgovornost je na hrvatskoj strani´, rekao je Prodi.

Prodi je rekao da je njegova podrška Hrvatskoj zajedničko stajalište svih u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je dobio od predsjednika Europske komisije. ´Koincidencija je da je točno na današnji dan prije tri godine, predsjednik Prodi bio prvi europski državnik koji je u ime Europske unije došao podržati reformski proces u Hrvatskoj´, rekao je Račan.

´Razgovarali smo o zahtjevu za članstvo u Europskoj uniji koji će Hrvatska podnijeti najvjerojatnije 18. veljače u Ateni´, rekao je Račan, dodajući da je Hrvatska svjesna svojih obveza i da o njoj samoj ovisi kojom će brzinom ići prema Europskoj uniji.

Premijer Račan se nakon susreta s Prodijem vraća u Zagreb, dok će ministar vanjskih poslova Tonino Picula produžiti boravak u Bruxellesu i u utorak se sastati s povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom.

Račanov posjet Bruxellesu dio je njegove europske turneje, kojoj je svrha osigurati potporu za hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara