PRODI: POTREBNA JE EUROPSKA ZAŠTITA OD POŽARA

Predsjednik Europske Komisije Romano Prodi izjavio je u nedjelju da postoji potreba za osnivanjem "europske jedinice za borbu protiv požara".

Prodi je u današnjem broju "Corriere della Sera" najavio kako se već zauzeo za osnivanje "jedne međunarodne skupine koja bi djelovala sustavno ne samo u gašenju požara, već i u slučaju drugih prirodnih nepogoda". To bi praktički bila europska civilna zaštita, "jedan organizam posebno potreban za male zemlje", rekao je Prodi i objasnio na osnovu sadašnjeg iskustva Portugala zašto je takva jedinica potrebna posebno za male zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U Portugalu se zbog nedostatka sredstava i resursa trebalo izabrati da li će se gasiti šuma ili štiti stanovnike. Branilo se ljude, dakako, premda je bilo i mrtvih, a gotovo se potpuno prepustilo šume vatri. Tako je izgorjelo 150 tisuća hektara vegetacije. Nadam se da će se iz toga nešto naučiti, mislim da nije potrebno čekati nesreće da bi se donosile odluke", rekao je Prodi i potvrdio da je zbog toga pokrenuo inicijativu za stvaranjem europske civile zastite.

(Hina) st sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara