PRODI POZDRAVIO NAPREDAK TURSKE VLADE U USVAJANJU REFORMI

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi je u petak pozdravio napredak turske vlade u usvajanju reformi potrebnih za pristupanje Uniji, inzistirajući ipak na tome da se te reforme trebaju i provesti.

"Vrlo smo zadovoljni napretkom koji je ostvarila Turska na polju demokratizacije", rekao je Prodi na konferenciji za novinare u Istanbulu, gdje boravi u službenom posjetu.

Prodi bi trebao europskim čelnicima u listopadu ove godine podnijeti izvješće o napretku koji je ostvarila Turska u procesu priključenja EU-u. U prosincu će europski čelnici donijeti odluku mogu li se pokrenuti pregovori s Turskom o njezinu priključenju Uniji.

Prodi je prilikom boravka u Istanbulu zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom inaugurirao Informacijski centar EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj je centar namijenjen javnosti kako bi se bolje upoznala s EU", kazala je Seda Domanic, direktorica Centra smještenog u Taksimu na europskoj strani Istanbula.

Turski je tisak popratio posjet predsjednika Europske komisije ocijenivši kako on znači približavanje Turske EU-u, ali da Prodijeve riječi i dalje daju naslutiti da ta zemlja pred sobom ima dugačak put prije mogućeg priključenja.

(Hina) bis rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara