PRODI POZIVA NA JAČANJE VEZA S BALKANSKIM ZEMLJAMA

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi ponovno je pozvao na jačanje veza između EUa i zemalja Balkana, u pismima upućenim grčkome premijeru Costasu Simitisu i talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju.

Romano Prodi smatra kako bi zemlje Balkana koje graniče sa zemljama EU-a trebalo pokušati uvjeriti da su poželjne u toj organizaciji. ´Tim zemljama moramo kazati da ih želimo vidjeti u EU-u´, rekao je Prodi.

Nakon Grčke, koja je na čelu EU-a od 1. siječnja, tu će dužnost od 1. srpnja obnašati Italija. Prodi drži da je situacija u zemljama istočnog Balkana još nestabilna, unatoč tomu što europski napori ipak počinju donositi rezultate nakon ´katastrofa koje su se događale u posljednjih deset godina´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Makedonija je još nestabilna. Ni Bosna i Hercegovina još uvijek nije uspjela postići trajnu političku stabilnost. Albanija je još uvijek u vrlo nestabilnom stanju u ekonomskom i institucionalnom pogledu, a razvoj Srbije je usporen zbog zamršenog stanja u Crnoj Gori´, rekao je.

´UN već neko vrijeme sve jasnije daje na znanje da se želi povući iz regije, prebacujući sve više odgovornost na EU, ali ja ne vidim kako bi se to moglo realizirati u sadašnjim okolnostima´, zaključio je Prodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara