PRODI PRED DOLAZAK U SLOVENIJU: ŠIRENJE EU NEZAUSTAVLJIVO

Širenje Europske unije je proces koji se više ne može zaustaviti, izjavio je u četvrtak pred svoj predstojeći dolazak u Sloveniju predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

´Raspored proširenja je zacrtan, a pristupni ugovor sa svim novim članicama bit će potpisan u travnju ove godine´, izjavio je Prodi za dopisnike slovenskih medija u Bruxellesu.

Prodi, koji u Ljubljanu dolazi pred referendumsko odlučivanje njenih građana o ulasku u EU i NATO 23. ovog mjeseca, rekao je da Slovencima donosi tri poruke: u vrijeme globalizacije nijedna država ne može preživjeti bez ´jakog kruga prijatelja´, Europa nakon brojnih razdoblja ratova po prvi put ima priliku da se ´na demokratski način udruži´, a takvim udruživanjem i širenjem stari kontinent postaje ´sve važniji akter na svjetskoj pozornici´, no bez ugrožavanja identiteta država koje ju sastavljaju.

Prodi će u Ljubljanu doći u petak popodne, te nakon sastanka s najvišim državnim dužnosnicima Slovenije održati konferenciju za novinare. Popodne će se na granici Slovenije i Italije sastati s gradonačelnicima Gorizije i Nove Gorice i pozvati ih na suradnju u udruženoj Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara