PRODI PROTIV FUNKCIJE PREDSJEDNIKA EUROPSKE UNIJE

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi odbacio je u četvrtak prijedloge da Europska unija dobije stalnog predsjednika, tvrdeći kako bi se time samo stvorilo još više problema.

´Tko bi birao predsjednika Unije? Kome bi on ili ona odgovarao? I povrh svega (...) što bi taj predsjednik radio preostalih 360 dana u godini kada ne zasjeda Europsko vijeće i kada ga ne zove američki predsjednik´, upitao se Prodi.

´Istinu govoreći, taj bi položaj stvorio jaz u našoj institucionalnoj strukturi´, upozorio je.

Umjesto tog, kako tvrdi, upuštanja u nepoznato, Prodi se zauzima za zadržavanje sadašnjeg sustava šestomjesečnog rotirajućeg predsjedništva za ključna ministarska vijeća, uključujući summite EU-e i sastanke ministara vanjskih poslova.

Za ostale ministarske sastanke, Prodi predlaže predsjednika s jednogodišnjim manadatom. ´Time bi predsjedništvo dospjelo u ruke osoba koje uživaju puno povjerenje svojih kolega´, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prodi je u četvrtak Konvenciji o budućnosti Europe iznio ambiciozni prijedlog federalnog ustava za EU u kojem se traže šire nove ovlasti za Europsku komisiju i Europski parlament.

Prodi predlaže da buduće predsjednike Europske komisije bira Europski parlament i da Komisija bude neovisna.

Predlaže i da EU ima jednog ministra vanjskih poslova kojeg bi se zvalo ´tajnikom Unije´. Tajnik bi bio član Komisije i odgovarao bi vladama zemalja članica EU-a i predsjedniku Komisije.

EU trenutačno ima povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solanu.

Konvencija o budućnosti Europe trebala bi do lipnja iduće godine sastaviti neku vrst ustava za proširenu Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara