Prodi: Terorizam moćniji danas nego prije rata u Iraku

ATENTATI u Madridu pokazuju da je rezultat rata u Iraku negativan jer je "terorizam mnogo moćniji danas nego prije godinu dana", ocijenio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

"Jasno je da je sukob s teroristima ne rješava silom. Podsjetimo se da smo godinu dana od početka sukoba u Iraku", rekao je Prodi u interviewu za list "La Stampa".

"Rezultat je negativan. Negativan je u Iraku, negativan je izvan Iraka: u Istanbulu, Moskvi, Madridu. Terorizam koji je trebao biti zaustavljen tim ratom, sada je mnogo moćniji nego prije godinu dana", dodao je predsjednik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuvši da se "cijela Europa osjeća napadnutom", Prodi je podsjetio na mogućnost da se u Komisiji otvori mjesto povjerenika za borbu protiv terorizma.

"Taj nas događaj prisiljava na zajedničku akciju europskih zemalja, da se postavi strategija i sredstva za reakciju. Iz Madrida nam dolazi eksplicitan zahtjev stanovništva da Europa zajamči sigurnost i zaštitu", dodao je presjednik Europske komisije.

"Raspravljamo o mogućnosti povjerenika za terorizam", kazao je Prodi, dodavši da europski odgovor mora biti složeniji od odgovora SAD-a.

"Shvatili smo da se ne radi o nečemu što se tiče samo Španjolaca", istaknuo je Prodi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara