Prodi u petak u Sloveniji

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi u petak će posjetiti Sloveniju, gdje će podržati napore vlade vlade premijera Antona Ropa da građanima pred referendum o uključenju u EU predstavi sve prednosti tog čina o kojemu se slovenski birači odlučuju 23. ovog mjeseca.

Uz službene razgovore sa slovenskim vodstvom, simbolički vrhunac Prodijeva posjeta predstavljat će njegov zajednički sastanak sa gradonačelnikom talijanske Gorizije Vittorijem Brancatijem i slovenske Nove Gorice Mirkom Brulcem o ´spajanju´ i ´ponovnom dijalogu´ grada koji je podijeljen nakon drugog svjetskog rata razgraničavanjem Italije i bivše SFRJ. Pariškim mirovnim ugovorom većina grada pripala je Italiji, dok je oko željezničke postaje koja je pripala jugoslavenskoj strani s vremenom nastao skoro novi grad - Nova Gorica.

Pogranične općine Italije i Slovenije uz granicu nadaju se da će njihova suradnja biti ojačana nakon pada ´željezne´ odnosno ´šengenske´ granice koja ih sada dijeli do čega će doći 1. svibnja 2004. godine, kada će Slovenija biti uključena u EU.

Brancati i Brulc izjavili su da očekuju da će Prodi njihov grad posjetiti i kroz nešto više od godine dana, kako bi simbolično obilježio ´pad granice´ koja je traumatizirala stanovništvo dviju Gorica. Brulc namjerava na mjestu željezničke postaje postaviti i posebno memorijalno obilježje tom događaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara