PRODI U SLOVENIJI: DOBRO JE BITI I U EU I U NATO

Članstvo u Europskoj uniji i u NATOu se ne isključuju, naprotiv najbolje je biti i u jednoj i u drugoj organizaciji jer Europska unija još treba vremena da formira zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku, a treba i čvrsto transatlantsko savezništvo, rekao je u petak predsjednik Europske komisije Romano Prodi u Ljubljani.

Na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu njegova boravka u Sloveniji, Prodi je upitan za razlike u stajalištima o iračkoj krizi izmeđe Europe i Sjedinjenih Država.

´I u vašem je slučaju bolje biti unutra nego izvan NATO saveza´, poručio je Prodi Slovencima koji 23. ovog mjeseca o članstvu u objema organizacijama odlučuju na referendumu koji se održava istog dana, ali na različitim glasačkim listićima.

Prodi je rekao da u pogledu iračke krize ne postoji raskol između SAD-a i Europske unije jer i u Europi postoje različita gledanja na taj problem, a nekorektnom je ocijenio i nedavnu izjavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da su buduće članice EU-a u pogledu iračke krize ´propustile priliku da šute´, umjesto što su podržale SAD. Prodi je dodao da je i u Europskoj uniji većina država i u članstvu NATO saveza iako je i nekoliko neutralnih, no da će kroz 10-15 godina Europska unija i sama morati preuzeti neke obrambene zadaće samostalno.

Prodi je naglasio da neće biti zakašnjenja u procesu proširenja Europske unije, pa će pristupni protokoli biti potpisani u Ateni u travnju ove godine, a do proširenja će doći u svibnju iduće.

Prodija su primili najviši slovenski državni dužnosnici, a popodne je razgovarao s gradonačelnicima Nove Gorice (u Sloveniji) i Gorizije (u Italiji), pozdravljajući buduću europsku suradnju tih gradova koji će padom šengenske granice biti opet ujedinjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara