Produžen pritvor: Polančec će ove godine ljetovati u Remetincu

Tekst: F.M.
Foto: Index


DAMIR POLANČEC, bivši potpredsjednik Vlade i jedan od vodećih članova HDZ-a, pritvoren zbog sumnje na korupciju u HEP-u, ostat će u pritvoru još dva mjeseca, sve do 25. kolovoza, odlučio je Županijski sud u Zagrebu.

Sutkinja Jadranka Mandušić, koja nadzire Uskokovu istragu u slučaju HEP, odlučila je pritvor produljiti kako bi se izbjegla mogućnost da Polančec utječe na 12 svjedoka koje istražitelji još uvijek nisu stigli ispitati.

Polančecu je u svibnju ukinut pritvor za aferu Podravka, ali mu je na mjesec dana produžen pritvor zbog HEP-a. Bivši potpredsjednik Vlade je prvoosumnjičeni u aferi kojom je državni proračun oštećen za 600 milijuna kuna. Zajedno s njim osumnjičeni su i bivši šefovi uprava HEP-a i TLM-a Ivan Mravak i Ivan Koštan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasna afera

Njih trojicu se tereti da su odgovorni za kupovinu skupe struje u inozemstvu, koju je HEP po četiri puta manjoj cijeni kasnije prodavao TLM-u. Nakon što je osumnjičen i za tu aferu, Polančec je preko svog odvjetnika Ante Nobila poručio da je "kriv jednako koliko i vrh Vlade i HDZ-a".

Nedugo zatim otkrivene su i malverzacije oko privatizacije TLM-a, koju je potpisala Jadranka Kosor. Tadašnja potpredsjednica Vlade pravdala se da je to učinila po nalogu bivšeg šefa Ive Sanadera. Nobilo je također najavio da će tražiti da se u istrazi ispitaju bivši premijer Sanader i njegovi najbliži suradnici.

Devet od dvanaest svjedoka je iz Hrvatske, a istražitelji moraju tražiti međunarodnu pravnu pomoć kako bi ispitali tri svjedoka iz inozemstva. Može se pretpostaviti kako se tu radi o osobama povezanim s mostarskom tvrtkom Aluminij, kojoj je HEP preko TLM-a prodavao jeftinu struju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara