PROFESOR DEMOGRAFIJE KRITIZIRA TEMELJE ZA DONOŠENJE STATUTA ZA MOSTAR

Dr. Ante Markotić, profesor demografije na Sveučilištu u Mostaru kritizirao je u današnjem intervjuu bosanskohercegoačkom izdanju zagrebačkog Večernjeg lista nametanje Statuta za Mostar na štetu Hrvata jer je temelj za njegovo donošenje bio popis pučanstva iz 1991. za kojega tvrdi da je velika obmana. L

Profesor Markotić je Statut za Mostar nametnut od strane Visokog predstavnika Paddya Ashdowna usporedio s dokumentom 'Ahdnama' sultana Mehmed Fatiha, koju je 28. V. 1463. godine dao franjevcima Bosanske vikarije u kojem je samo na papiru osmanlijski osvajač srednjovjekovne Bosne dao katolicima slobodu prakticiranja vjere.

"Ako Dayton i nije bio zamišljen tako kako ga provode i tumače, on je za Hrvate nakon Ashdownovog mostarskog statuta konačno postao ahdnama s konca XX. i početka XXI. stoljeća: budite ravnopravni ako se dogovorite, inače (s)klanjajte se", rekao je prof. Markotić u razgovoru. Pojasnio je kako su u nekoliko popisa pučanstva od 1953. do 1991. u Mostaru iz službene statistike istisnuta pretežito hrvatska naselja Cim, Ilići, Vihovići i Rodoč zbog čega se predstavljalo kako su Bošnjaci brojniji narod.

U nekoliko znanstvenih radova, među kojim je i stručni izvještaj o općim okolnostima rata za Haški sud, dr. Markotić je ukazao da je 'službena statistika' izbrisala čak 11.000 Hrvata. To je moguće, veli Markotić, jer knjige o popisima pučanstva za pojedine gradove javnosti nisu bile dostupne u vrijeme bivše Jugoslavije.

(Hina) xzkre ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara