Profesori nisu dobili naknadu za rad na maturi

HRVATSKI školski sindikat Preporod priopćio je danas da više tisuća srednjoškolskih profesora niti nakon dva mjeseca nije dobilo naknadu za rad na maturi, završnim i pomoćničkim i kontrolnim ispitima.

"Više tisuća srednjoškolskih profesora najnovijim su žrtvama neodgovornih i bezobzirnih prosvjetnih vlasti. Ni nakon više od dva mjeseca pošto su učenici završnih razreda završili s maturama, završnim, pomoćničkim i kontrolnim ispitima, profesorima-mentorima nije isplaćena ni jedna jedina kuna za obavljene poslove privođenja kraju obrazovanja za više desetina tisuća srednjoškolaca", priopćio je Preporod.

Taj školski sindikat ističe da su "prosvjetne vlasti proteklog ljeta pokazale da im je lakše jogom izazvati čak i međukonfesionalni sukob nego namaknuti 6,5 milijuna kuna zajamčenih srednjoškolskim profesorima-mentorima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnicima mentorima trebala je za svakog učenika pripasti naknada u vrijednosti četiri nastavna sata, što je, naglašava se u priopćenju, simbolična naknada od nekoliko stotina kuna.

Preporod drži da se Ministarstvo, nakon što se oglušilo na sindikalne zahtjeve da simbolična naknada pripadne svima koji radili na završnim ispitima, odlučilo odugovlačiti s isplatom te "kako sada stvari stoje, i ne isplatiti ono na što se ministar obvezao sporazumom sa sindikatom i Pravilnikom o normi".

Državne financije zasigurno neće biti spašene uštedom nekoliko milijuna kuna koliko će se uštedjeti zakidanjem profesora-mentora, ali će zasigurno biti upropašteno i ono malo preostalog povjerenja srednjoškolskih nastavnika u aktualnu vlast, stoji u priopćenju koje je potpisao Željko Stipić, predsjednik Glavnog vijeća sindikata Preporod.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara