Proglašena elementarna nepogoda za Benkovac

ZADARSKI župan Šime Prtenjača proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje grada Benkovca te općina Polača, Sveti Filip Jakov, Škabrnja, Zemunik Donji i Poličnik.

Na navedenim područjima, površine od oko 400 hektara, zbog izrazito niskih temperatura tijekom noći sa 7. na 8. travnja u potpunosti su stradali urodi voćarskih kultura (bresaka, nektarina, marelica i šljiva), djelomično su stradali nasadi ostalih voćnih vrsta i stolnog grožđa te rani povrtlarski usjevi. Ukupna se šteta procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Elementarna nepogoda proglašena je na temelju zahtjeva tih jedinica lokalne samouprave i izvještaja Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivredna domaćinstva, koja su pretrpjela štetu na svojim nasadima, voćnjacima i vinogradima, uglavnom su povratničkih obitelji, a voćarsko-povrtlarski nasadi njihov su jedini izvor prihoda te će nakon ovih nepogoda same teško moći ukloniti nastale posljedice, kaže se na kraju obrazloženja današnjeg proglašenja elementarne nepogode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara