Proglašena jednomjesečna amnestija za ilegalno oružje na Kosovu

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri, zapovjednik KFOR-a, talijanski general Fabio Mini i premijer kosovske vlade Bajram Rexhepi objavili su u ponedjeljak jednomjesečnu akciju predaje nelegalnog oružja.

Objavljujući jednomjesečnu amnestiju najviši međunarodni i kosovski dužnosnici rekli su da će predaja oružja umnogome pomoći stabilnosti na Kosovu.

"Incidenti kao onaj sinoćni u Cernici kod Gnjilana svjedoče o hitnoj potrebi uklanjanja ilegalnog oružja iz opticaja i oni štete imidžu cijelog Kosova", rekao je Holkeri dodajući da je unatoč takvih akata stopa kriminaliteta opala na razinu drugih zemalja Europi.

Prema najnovijim podacima UN-ova Programa za razvoj (UNDP), oko 400.000 komada nelegalnog oružja nalazi se u pokrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Holkeri je pozvao građane Kosova da predaju oružje tijekom trideset narednih dana, upozorivši ih na zakonske posljedice nelegalnog posjedovanja oružja. Svi oni kod kojih nakon roka od mjesec dana bude pronađeno ilegalno oružje suočavaju se s osam godina zatvora ili novčanom kaznom od 7.500 eura.

Premijer kosovske vlade Bajram Rexhepi također je pozvao građane Kosova da predaju nelegalno oružje, a pozivu za predaju oružja pridružio se i zapovjednik KFOR-a, talijanski general Fabio Mini.

Pokretanje akcije jednomjesečne amnestije za ilegalno posjedovanje oružja potpomogao je UNDP i donacija japanske vlade.

(Hina) bb br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara