PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADA FRANCUSKE AKADEMIJE I DECEMBRE

Nagradu za roman Francuske akademije u četvrtak je dobio JeanNoel Pancrazi za "Tout est passe si vite" (Sve je prošlo tako brzo) u izdanju Gallimarda, dok je laureat nagrade Decembre roman Regisa Jauffreta "Univers, univers".

Roman Jean-Noela Pancrazija, rođenog 1949. u Alžiru, priča je o spisateljici koja je na kraju života, a dobio je 13 glasova akademijinog žirija, četiri više od romana Laurencea Cossea "Le 31 du mois d'aout" (31. dan mjeseca kolovoza), također u Gallimardovu izdanju. "La maitresse de Brecht" (Brechtova ljubavnica) autora Jacques-Pierrea Amettea, koji već ima Goncourta, dobio je jedan glas.

Uobičajeno je da dodjela akademijine nagrade označi početak dodjela još 15-ak važnijih književnih nagrada, ali je ove godine Goncourt iznenadio sve objavivši svojeg laureata u utorak, mnogo prije predviđenog termina. Jedan od razloga za takvu brzinu bio je taj što žiri, u godini u kojoj Goncourt slavi 100. obljetnicu postojanja, nije htio dopustiti situaciju u kojoj bi njihovog "odabranog" autora možda izabrao neki drugi žiri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada Decembre i 30 tisuća eura, 22,5 tisuća više od Goncourta, dodijeljena je originalnom romanu Regisa Jauffreta koji pokušava proniknuti u unutarnji svijet jedne žene, s pet glasova žirija, nasuprot tri, koliko je dobio "Mammiferes" (Sisavci) Pierrea Merota u izdanju Flammariona.

Nagrada je izvorno trebala biti dodijeljena 4. studenoga, ali je žiri, objavljujući dobitnika, zločesto napomenuo: "Zašto čekati? 95 godina prije nego što ćemo proslaviti 100. obljetnicu postojanja, odlučili smo rezultate objaviti danas", aludirajući na pomicanje termina dodjele Goncourta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara