program obilježavanja "dana sjećanja na žrtvu vukovara 1991."

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bit će ove godine obilježen pod motom "Bijeli križ opomenu šalje", a u skladu s njim tiskat će se i prigodni plakat, zaključeno je na današnjoj sjednici Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Po riječima predsjednika Odbora i gradonačelnika Vukovara Vladimira Štengla, Odbor će uputiti upozorenje svim političkim strankama da se, u okviru protokola obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, suzdrže od bilo kakve političke kampanje.

"Prošle je godine bilo takvih pokušaja iako nije bila izborna godina, ali su se neki ipak pojavljivali u zadnji čas jer inače ne bi bili viđeni", rekao je Štengl.

Na dan sloma obrane grada Vukovara 18. studenoga sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara uputit će se hodnjom s upaljenim svijećama od vukovarske Opće bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Kod spomen-obilježja na groblju položit će se vijenci i moliti kratka molitva.

U župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova misu zadušnicu zatim će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

U popodnevnim satima, u organizaciji udruge Vukovarske majke, u pastoralnom centru Sv. Bono održat će se javna tribina "Sjećanje na Domovinski rat".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dan obilježavanja Danja sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., 19. studenoga, odat će se počast braniteljima i civilima stradalima u zgradi nekadašnjeg Borovo Commercea u kojoj se nalazila ratna bolnica.

Na tom će se mjestu otkriti i spomen-ploča stradalima u Borovo Commerceu.

Sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara zatim će se u križnom putu uputiti prema crkvi Gospe Fatimske gdje će se služiti misa zadušnica, a nakon mise autobusima se odlazi u obližnje Borovo. Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu će se odati počast braniteljima i civilima ubijenima u tom mjestu i bačenima u Dunav nakon pada Vukovara.

Istoga dana u popodnevnim satima na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas nedaleko od Vukovara, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, otkrit će se spomen-obilježje.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava 20. studenoga odavanjem počasti stradalima u srpskom koncentracijskom logoru u krugu poduzeća Velepromet te žrtvama Ovčare.

(Hina) žd dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara