Proizvodnja iPhonea 3G košta samo 100 dolara

CIJENA proizvodnje najnovijeg iPhone 3G mobitela daleko je manja od njegove najavljene prodajne cijene od početnih 199 dolara.

Prema pisanju nekih medija "bill of materials", odnosno popis komponenti koje se koriste pri proizvodnji iPhonea, daju brojku od 100 dolara po komadu. Naravno na tu cijenu je potrebno uračunati marketing i sve popratne troškove.

Navodno će Apple naplaćivati mobilnim operaterima 400 dolara po telefonu što na kraju rezultira time da je iPhone 3G vrlo isplativ proizvod za Apple, odnosno profit se kreće oko 50 posto po uređaju. Ovakva prodaja mogla bi od iPhonea napraviti Appleovu "kravu muzaru" odnosno najprofitabilniji proizvod u cijelom portfelju, piše mackorisnik.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je kako je Apple svojim iPodom i iPhoneom odlučio "pomesti" konkurenciju čemu u prilog ide i masovno kupovanje dijelova i njihovih proizvođača. Apple je tako 2005 godine ugovorom vrijednim 1,25 milijarde dolara zagarantirao fiksnu cijenu za opskrbu iPoda flash memorijama do kraja 2008. što je vjerojatno sličan slučaj i kod iPhonea.

Ovakvim načinom opskrbe i ugovaranja, na prvi pogled precijenjenih ugovora, Apple je osigurao profit i nabavu koja ne podliježe promjeni nestabilnog dolara i ekonomskim krizama.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara