projekt sanacije spomenika u jasenovcu dovršen; autor suglasan

Projekt sanacije spomenika ´Kameni cvijet´ u spomenpodručju Jasenovac, na mjestu ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata, dovršen je nakon završnih ispitivanja, a danas je svoju suglasnost za projekt dao i autor spomenika Bogdan Bogdanović.

Izrada projekta sanacije spomenika povjerena je Institutu građevinarstva Hrvatske, a izradili su ga inženjeri Emilija Barišić i Krunoslav Mavar.

´Sanacijski projekt je napravljen s dubokim osjećajem odgovornosti i imam povjerenja u autore projekta, kao i buduće izvođače. Stoga se suzdržavam od svake sugestije´, rekao je prof. Bogdan Bogdanović, koji je danas posjetio spomen-područje Jasenovac.

Odgovarajući na pitanje kustosa treba li napraviti nove zahvate na spomeničkom kompleksu, Bogdanović je rekao kako smatra da to nije potrebno.

´Livada je sastavni dio spomenika. Nad zemljom ne treba ništa više raditi što ide u visinu jer bi time kompromitirali cijeli projekt´, rekao je Bogdanović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po sadašnjim procjenama, sanacija će stajati oko 1,2 milijuna kuna.

Ravnateljica javne ustanove ´Spomen-područje Jasenovac´ Nataša Jovičić rekla je da će javni natječaj za izvođača biti raspisan do konca siječnja iduće godine, a sanacija bi počela koncem travnja i trajala od 6 do 12 mjeseci.

Jovičić je dodala da Spomen-područje Jasenovac u ovom poslu ima punu potporu Vlade i Ministarstva kulture.

Spomenik ´Kameni cvijet´ postavljen je 1966. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara