Projekt urbanizacije prijeti posljednjoj Sinagogi u Dušanbeu

JEDINOJ singagogi u Tadžikistanu prijeti uništenje zbog projekta preuređenja četvrti glavnoga grada Dušanbea, što je izazvalo jake proteste male židovske zajednice koja već nekoliko stoljeća živi u toj zemlji središnje Azije.

"Uprava za urbanizam zatražila je da do kraja srpnja ispraznimo singagogu koja se na tom mjestu nalazi već više od 100 godina", kazao je predstavnik tadžikistanske židovske zajednice Boris Mašev.

Vlasti u zemlji žele u četvrti Ismoil Somoni izgraditi veliki kompleks koji će nositi ime Palača nacije.

"Vlasti ocijenjuju da se sinagoga ne uklapa u arhitekturu Palače nacije", kazao je veliki rabin središnje Azije Abe Dovid Gurevič, dodajući da će židovska zajednica pronaći potreban novac za uređenje sinagoge ako ona ne bude srušena.

Međutim, židovska zajednica u Tadžikistanu danas je siromašna i mala, jer je gotovo svih 60.000 Židova koji su živjeli u toj bivšoj sovjetskoj republici emigiralo tijekom građanskog rata (1992-1997.).

Danas sinagogu posjećuje dvjestotinjak Židova, koji su većinom prestari da bi emigrirali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židovi žive u središnjoj Aziji već stoljećima. Došli su iz Irana i prvo su se naselili u današnjem Uzbekistanu, važnoj etapi na Putu svile, a zatim su malo pomalo naseljavali i druge dijelove regije.

Sinagoga u Dušanbeu sagrađena je prije više od 100 godina, a bila je otvorena i tijekom sovjetskog razdoblja dok su druge sinagoge u gradu zatvorene tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

"Sinagogu bi trebalo sačuvati kao spomenik arhitekture i povijesti Židova i svih naroda Tadžikistana", ocijenjuje Gurevič, te dodaje kako je očuvanje sinagoge od osnovne važnosti za preživljavanje židovske zajednice u zemlji.(Hina) xnab ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara