PROMATRAČI: INDONEZIJSKI IZBORI BILI SU "SLOBODNI I PRAVEDNI"

Predsjednički izbori u ponedjeljak u Indoneziji odvijali su se na "slobodan i pravedan" način, ocijenila je u utorak neovisna organizacija koja je rasporedila 20 tisuća promatrača u većini pokrajina arhipelaga.

Premda su u nekim područjima otkriveni slučajevi kupovine glasova, prije i za vrijeme glasovanja, Mreža za edukaciju birača ocjenjuje da su izbori u cjelini bili pošteni.

"Mreža zaključuje da je glasački proces u biračkim uredima bio slobodan i pravedan", kazao je jedan od njezinih predstavnika Gunawan Hidayat.

Približno 90 posto birača ocijenilo je da im je bilo zajamčeno tajno glasovanje a samo 3,3 posto ih je izjavilo je da su bili zastrašivani.

Više od 150 milijuna birača prvi put je pozvano na izravno glasovanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

General u mirovini Susilo Bambang Judhoyono premoćno je, kako je objavljeno u utorak, pobijedio protivnicu, dosadašnju predsjednicu Megawati Sukarnoputri.

Konačni rezultati bit će objavljeni prije 10. listopada, a novi će predsjednik položiti zakletvu 10. listopada i proglasiti kabinet otprilike u isto vrijeme.

Više od 500 međunarodnih promatrača i najmanje 40 tisuća ureda bilo je na raspolaganju za drugi krug predsjedničkih izbora.

(Hina) xbnš ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara