PROMJENA KLIME UGROŽAVA BIOLOŠKU RAZNOLIKOST

Zagrijavanje Zemlje moglo bi, upozoravaju znanstvenici, dovesti do ruba izumiranja četvrtinu biljnih i životinjskih vrsta, piše New Scientist. L

Chris Thomas i njegovi kolege sa sveučilišta u Leedsu procijenili su utjecaj blagih, umjerenih i velikih klimatskih promjena na biljne i životinjske vrste.

Oni su izradili statističke modele klimatskih uvjeta u svijetu i izabrali reprezentativne 1103 vrste, među kojima su bile neke vrlo raširene, ali i neke već sada ugrožene vrste.

Opstanak svake vrste zatim je proučavan za slučaj minimalnih, osrednjih i velikih klimatskih promjena, uz pretpostavku da će vrste i migrirati kako bi mogle živjeti u uvjetima što bližim onima na koje su navikle.

No, sve vrste neće moći migrirati na nova staništa, a ni na novim, manjim staništima, neće biti mjesta za sve.

Prema najgorem scenariju, pred izumiranjem će se naći između trećine i polovine svih životinjskih i biljnih vrsta na Zemlji, a prema najboljem scenariju, koji je i najmanje vjerojatan prema mišljenju znanstvenika, uz uvjet da se klima vrlo malo promijeni te da se vrste presele u posve nova područja koja će postati prikladna za život, na rubu izumiranja našlo bi se devet posto svih biljnih i životinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To bi značilo da će, u najboljem slučaju, izumrijeti oko milijun vrsta, uz pretpostavku da ih sada postoji deset milijuna.

"Ovi preliminarni zaključci vrlo su čvrsti, utemeljeni i uznemirujući", misli Stuart Pimm, stručnjak za biološku raznolikost i izumiranje vrsta na Sveučilištu Duke (am. savezna država Sjeverna Karolina).

Za razliku od prethodnih istraživanja, koja su bila usredotočena na pojedine vrste, ovo je najšire do sada provedeno istraživanje jer uključuje i simulacije mogućnosti migracija biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji.

Stuart Pimm smatra da rezultati nisu ohrabrujući, jer znače da će do izumiranja doći gotovo na istim područjima kao i na onima gdje do njega dolazi zbog uništavanja staništa. Na popisu ugroženih vrsta Svjetskog saveza za očuvanje prirode nalazi se između 10 i 30 posto vrsta.

Chris Thomas dodaje da su klimatske promjena velika opasnost za biološku raznolikost, uz već postojeća tri glavna uzroka: uništavanje staništa, ulazak novih vrsta u staništa te čovjekovo prekomjerno iskorištavanje prirode.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara