Propali Obamini dogovori s republikancima oko zdravstvene reforme

Propali Obamini dogovori s republikancima oko zdravstvene reforme

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAKON sedam i po sati debate prenošene uživo na televiziji, američki predsjednik Barack Obama i članovi njegove Demokratske stranke nisu se uspjeli dogovoriti s republikancima oko zdravstvene reforme, i zaprijetili su da će reformu provesti sami, koristeći sva dostupna sredstva.

Tijekom dugo očekivane maratonske sjednice nije bilo velikih iznenađenja. Članovi obje stranke pokazali su da se mogu dogovoriti oko nekih stvari, ali generalni dojam je da su razlike jednako velike kao u proteklim desetljećima, u kojima je nedostatak slaganja spriječio veliku reformu američkog zdravstvenog sustava.

Treba djelovati sad!

Obama je siguran oko jednoga. "Treba djelovati sad. Ne možemo imati još jednu debatu dugu godinu dana", rekao je republikancima u odgovoru na njihov prijedlog da se o problemu ponovno počne raspravljati korak po korak. Rečeno je i da je ožujak vjerojatno zadnji mjesec u kojemu se može povući poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senat i Predstavnički dom su, nakon godinu dana rasprave, svađa i kompromisa, donijeli svoje verzije zakona. Budući da su te dvije verzije različite, zajednička verzija ponovno bi morala biti izglasana u oba doma Kongresa, a to je praktički nemoguće pored 40 republikanskih senatora i filibustera, legislativnog oruđa koje omogućuje teoretski beskrajno zadržavanje nekog zakona.

Verzija koju bi Obama voli vidjeti pokrila bi oko 30 milijuna ljudi bez zdravstvenog osiguranja, a zabranila osiguravajućim kućama odbijanje pružanja osiguranja ljudima sa postojećim zdravstvenim problemima. Republikanci se slažu oko reguliranja rada osiguravajućih kuća, ali tvrde da je kompletna reforma preskupa, te da je njena učinkovitost upitna. Demokrati vjeruju da bi reforma čak smanjila državni deficit za oko 100 milijardi dolara.

S vama ili bez vas

Obama je, nakon što se zakačio s predsjednikom republikanskog kluba zastupnika u Senatu Mitchom McConnelom i svojim bivšim suparnikom u predsjedničkoj utrci Johnom McCainom, snažno sugerirao kako će Demokrati u slučaju izostanka republikanske suradnje reformu provesti koristeći instituciju "pomirenja", koja se obično koristi za izglasavanje proračuna, a za nju nije potrebna kvalificirana, nego samo obična većina i ne podliježe filibusteru.

Vodeći demokrati u Kongresu najavili su kako je sljedećih nekoliko tjedana "početak kraja" dugog napora za provođenjem reforme, iako nije jasno kako svi demokratski zastupnici stoje po tom pitanju, jer su za studeni zakazani opći parlamentarni izbori.

Po zadnjoj objavljenoj anketi, 49 posto Amerikanaca je protiv toga da demokrati provedu reformu bez republikanske potpore, dok tako nešto podržava 42 posto. Nešto više od 50 posto ispitanika protivi se ideji izglasavanja zakona preko institucije "pomirenja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara