PROPALI PREGOVORI O FORMIRANJU NOVE AUSTRIJSKE VLADE

Pregovori o formiranju nove austrijske vlade između Narodne stranke (OEVP) i Stranke zelenih (G) propali su u nedjelju ujutro, priopćio je čelnik Stranke zelenih Alexandar van der Bellen.

Austrija je tako i dalje bez nove vlade, skoro tri mjeseca nakon održavanja parlamentarnih izbora.

´Iako su tijekom pregovora postignuti ´znatni pomaci´, to nije bilo dovoljno kako bi se usaglasio zajednički koalicijski program´, rekao je Van der Bellen. On je dodao kako dvije stranke nisu postigle suglasnost oko pitanja vezanih za mirovinsku reformu, studentske školarine, koje zeleni žele ukinuti, te kupnju novih borbenih zrakoplova, čemu se zeleni protive.

Glavna tajnica Narodne stranke Maria Rauch Kalat odbacila je tvrdnju da je njezina stranka odgovorna za neuspjeh pregovora. Ona je rekla kako je potrebno ´pronaći novu opciju´, dok bi manjinska vlada bila bi ´krajnje rješenje iz nužde´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narodna stranka dobila je 42 posto glasova na izborima 24. studenog i najjača je austrijska stranka, ali nema dovoljno mjesta u parlamentu da bi sama sastavila vladu.

Izbori su održani nakon raspada koalicije Narodne stranke i krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPOE).

Stranka zelenih bila je od početka podijeljena oko toga treba li ući u koaliciju s Narodnom strankom. Da su pregovori uspjeli, to bi bila prva čisto konzervativno-zelena koalicija u Europi. Zeleni obično ulaze u koalicije koje predvode socijalističke stranke.

Čelnik Slobodarske stranke (FPOE) Herbert Haupt rekao je u nedjelju kako je njegova stranka spremna ponovno ući u koaliciju s Narodnom strankom, ali ´ne pod svaku cijenu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara