Propalo mirenje sa sindikatom: Očekuje li Croatia Airlines novi štrajk?

Foto: Arhiva

SAMOSTALNI hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu izvijestio je da niti na drugom sastanku u postupku mirenja između sindikata i Croatia Airlinesa nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora, bez obzira što su sindikati znatno smanjili svoje uvjete. Nakon toga je zaključeno da mirenje nije uspjelo.

Sindikat kaže kako CA od početka pregovora nije odustao od svoje platforme te je odbacio svaku inicijativu da bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. "Radnici su svjesni situacije u kojoj se nalazi državni avioprijevoznik i donekle bi bili zadovoljni prihvaćanjem svega nekoliko novih odredbi Kolektivnog ugovora čime bi sačuvali svoje dostojanstvo", piše u priopćenju sindikata te se dodaje da su odustali od traženja mnogih materijalnih prava koja su sastavni dio gotovo svih kolektivnih ugovora drugih kompanija u državnom vlasništvu i javnih te državnih službi.

Radnici se ne mogu odreći dostojanstva

"Radi se o jubilarnoj nagradi, uskrsnici, božićnici, regresu, solidarnoj pomoći, božićnom poklonu djetetu... Odustali su i od traženja povratka 5 posto plaće koje su se odrekli prošle godine, povratka dana godišnjih odmora u broju koji su imali 2009. godine i naknade za prijevoz iz te godine", pišu iz sindikata te dodaju kako sve to nije bilo dovoljno Croatia Airlinesu.


"Suočeni stalnim prijetnjama otkazima sindikati se nisu mogli odreći traženja otpremnina u visini kakve imaju ostale kompanije u državnom vlasništvu jer se radi o egzistencijalnom ugrožavanju radnika i njihovih obitelji", kažu iz sindikata te dodaju kako je još jedan od njihovih uvjeta bilo i ugovaranje odredbi o vjernosti koju sada imaju samo stjuardese i piloti. Naglašavaju kako u situaciji kada su se odrekli ostalih materijalnih prava, ne mogu se odreći i svoga dostojanstva, a smatraju da takva odluka segregira radnike na vjerne i manje vjerne što nije dobro za moral u kompaniji.

Sindikatu nije jasno zašto ih se gura u štrajk

Sindikat ističe da su oni jasno dali do znanja koji su uvjeti za potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a da sljedeći korak mora učiniti CA koji je već donio neke odluke kako bi se ublažio nedostatak pojedinih prava koje su radnici izgubili istekom kolektivnog ugovora 23. veljače ove godine.

"Zbog tvrdog stava obje strane, kao najvjerojatniji rasplet situacije nameće se štrajk koji je Uprava uzela za alibi svog neuspješnog poslovanja prošle godine. Sindikati ističu kako su industrijske akcije krajnja mjera i ostavljaju mogućnost daljnjih razgovora, ali im nije jasno zašto ih se gura u u njih u trenucima ključnim za budućnost zrakoplovne industrije u našoj državi", zaključuju iz sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara