PROPAO POČETAK PREGOVORA O GRANSKOM KOLEKTIVNOM UGOVORU ZA ZDRAVSTVO

U Ministarstvu zdravstva danas nisu održani pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo jer je Ministarstvo proceduralno pogriješilo, budući da na pregovore nije pozvalo Hrvatski liječnički sindikat, koji s ostalim trima treba sudjelovati u tim pregovorima, izjavila je popodne predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek. L

"Ministarstvo zdravstva prekršilo je proceduru ne pozvavši Liječnički sindikat i mi bez njih ne možemo pregovarati jer bi svaki takav ugovor bio nelegitiman", izjavila je Spomenka Avberšek.

Dodala je kako je dogovoreno da se pregovarači Ministarstva zdravstva i sindikata sastanu 18. svibnja kako bi ponovno utvrdili tko sudjeluje u pregovorima i kad će početi. U pregovaračkom timu Ministarstva zdravstva danas su bili državni tajnik za zdravstvo Veljko Božikov i pomoćnici ministra Milan Kujundžić i Katja Matijević.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je prije za Hinu da njegov sindikat neće sudjelovati u pregovorima jer od ministra Andrije Hebranga i dalje traže zasebne pregovore o strukovnom kolektivnim ugovoru za liječnike.

Taj je zahtjev, međutim, u suprotnosti s nedavnim zaključkom Gospodarsko-socijalnog vijeća, u kojemu su zastupljeni predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata, da se radna i socijalna prava u pojedinim granama i djelatnostima uređuju granskim kolektivnim ugovorima, a posebnosti pojedinih struka mogu se naknadno urediti dodacima (aneksima) kolektivnom ugovoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avberšek je također najavila da će ostala tri sindikata, koja su imenovana u pregovarački odbor, nastaviti pregovore bez HLS-a, ali će pregovarati i za liječnike kojih ima i među članstvom tih sindikata. Smatra da je način uređivanja radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj jasan iz zaključka GSV-a te da nisu mogući pregovori o strukovnom kolektivnom ugovoru samo za liječnike.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je danas da je na sastanku 26. travnja u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, na koji su bili pozvani i predstavnici HLS-a, ali se nisu odazvali, postignut sporazum o sastavu pregovaračkog odbora sindikata u djelatnosti zdravstva za sklapanje kolektivnog ugovora.

Po tom sporazumu po tri člana imaju Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, a po jednog člana Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinskog osiguranja te Hrvatski liječnički sindikat.

(Hina) xtmar yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara