Propao pokušaj iranskog slanja majmuna u svemir

Propao pokušaj iranskog slanja majmuna u svemir

Ilustracija: Arhiva

IRAN nije uspio lansirati u svemir raketu u koju su stavili majmuna. Iranska svemirska agencija je izvijestila da su majmuna pokušali poslati u svemir u raketi Kavoshgar-5 tijekom iranskog mjeseca Shahrivar, koji traje od 23. kolovoza do 22. rujna, piše AFP.

"Raketa Kavoshar-5 u kojoj bila kapsula sa živom životinjom je lansirana tijekom Shahrivara", kazao je iranski zamjenik ministra znanosti Mohammad Mehdinejad-Nouri agenciji ISNA te dodao kako o tome lansiranju nisu izvijestili javnost jer ciljevi misije nisu ispunjeni.

Iranci žele poslati ljude u svemir i na Mjesec

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iranski dužnosnici nisu objavili detalje propalog lansiranja. Taj propali pokušaj je udarac iranskim ambicijama za slanje ljudi u svemir i potencijalno na Mjesec. Iran je još u veljači objavio svoje planove za slanje majmuna u svemir. U ožujku su uspjeli lansirati samo kapsulu bez životinje u raketi Kavoshgar-4.

Prije rujanskog propalog lansiranja, šef Iranske svemirske agencije Hamid Fazeli je kazao da treniraju nekoliko majmuna za potencijalne svemirske letove. "Testirali smo pet majmuna hoće li moći izdržati uvjete kada budu lansirani", kazao je Fazeli.

Iranski dužnosnici ističu da se nadaju da će do 2020. godine poslati ljude u svemir, a do 2025. će već biti na Mjesecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara