Propusti Amerikanaca spriječili otkrivanje terorista 11. rujna

AMERIČKE vlasti propustile su niz mogućnosti da zaustave ulazak u zemlju nekih od terorista al Qaede koji su izvršili napade 11. rujna 2001, utvrdila je istraga neovisnog Nacionalnog odbora za terorističke napade na SAD.

Khalid Sheikh Mohammed, osumnjičen da je glavni planer napada 11. rujna dobio je vizu za ulazak u SAD samo nekoliko tjedana prije napada unatoč tomu što je bio optužen za terorizam.

Osam terorista koji su kasnije oteli zrakoplove za napad ušlo je u zemlju s krivotvorenim vizama koje su ukazivale na njihovu vezu s al Qaedom što graničnu službu nije navelo na djelovanje, rekao je u izvješću Nacionalni odbor za terorističke napade na SAD.

Nalazi Odbora u suprotnosti su s tvrdnjama američkih službi poput FBI-aja i CIA-e da su dokumenti i podaci o 19 terorista bili tako čisti da nisu mogli izazvati nikakvu sumnju vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saslušanje koje Odbor provodi u ponedjeljak i u utorak trebalo bi pokazati što su američke vlasti mogle učiniti da spriječe terorističke napade 11. rujna 2001. u kojima je u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji poginulo više od 3.000 Amerikanaca.

Tijekom saslušanja u ponedjeljak rečeno je da je pet osoba osumnjičenih za veze s al Qaedom i koji su možda bili dio zavjere spriječeno da uđu u SAD. Četvorici je odbijena viza, a petog je službenik granične službe vratio na Bliski istok.

Američki granični službenik vratio je 4. kolovoza iz zračne luke Orlando, Saudijca Mohammeda Al-Qahtanija, za kojega se vjeruje da je bio 20-ti zavjerenik, jer nije imao povratne karte, niti rezerviran hotel i odbijao je reći ime prijatelja koji mu je navodno trebao osigurati novac. Vlasti su kasnije utvrdile da je glavni operativac napada 11. rujna Mohamed Atta bio istoga dana u zračnoj luci Orlando vjerojatno čekajući Al-Qahtanija kojega su Amerikanci kasnije uhitili u Afganistanu.

Istraga je utvrdila niz drugih propusta među ostalim da je šest otmičara zrakoplova prekršilo zakon ostajući preko roka dopuštenog vizom ili ne pohađajući tečajeve engleskoga zbog čega su navodno dobili vizu za ulazak u SAD.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara