Proračunski novac braniteljska udruga dala zagrebačkom nogometnom klubu

ZBOG preusmjeravanja više od 1,3 milijuna kuna proračunskog novca namijenjenog braniteljskoj udruzi u zagrebački nogometni klub, policija je dovršila kriminalističku obradu protiv dvije osumnjičene osobe.

Iz pravosudnih izvora koji su željeli ostati anonimni doznaje se da je prvoosumnjičeni predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep, a drugoosumnjičeni predsjednik nogometnog kluba Hrvatski dragovoljac Stjepanu Spajiću.

U zagrebačkoj policiji i zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, na čiji je zahtjev pokrenuta kriminalistička obrada, to nisu potvrdili.

Policija je izvijestila da je riječ o dvojici 51-godišnjih hrvatskih državljana, od kojih je jedan predsjednik "jedne od udruga proizašlih iz Domovinskog rata".

Merčepa se tereti da je na Spajićev poticaj, 1999., u NK Hrvatski dragovoljac preusmjerio više od 1,3 milijun kuna, koje je njegova Udruga dobila od nadležnog Ministarstva.

Radi prikrivanja protupravnog prebacivanja sredstava osumnjičeni su ispostavili ugovore o cesiji prikazavši da nogometni klub ustupa svoja potraživanja trećem poduzeću, iako su znali da nije bilo nikakvih potraživanja, izvijestila je policija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merčep se tereti i da je 1999., temeljem krivotvorenih putnih naloga koje je isplaćivao "trećim osobama", Udrugu oštetio za više od 24 tisuće kuna. Iako je znao da ne posjeduju automobile i da nisu bili na službenom putu, Merčep im je potpisivao putne naloge i isplaćivao naknade kao da su osobni automobil koristile u službene svrhe.

Merčepa se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje isprave, a Spajića za poticanje na ta kaznena djela.

Općinska državna odvjetnica u Zagrebu Vesna Abramović kazala je Hini da je rad na ovom slučaju počeo 2001., nakon izvješća Državne revizije. Dodala je da za sada ne može reći kakva će biti konačna odluka tužiteljstva, odnosno hoće li podnijeti optužni prijedlog.

"Opsežan spis s posljednjim podacima koje je prikupila policija mora se još proučiti", kazala je Abramović, dodavši kako nije isključeno da je riječ o kaznenim djelima u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva.

Merčep i Spajić danas nisu bili dostupni za izjave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara