Prosirijski političar dobio dopunske izbore u Libanonu

Prosirijski političar dobio dopunske izbore u Libanonu

NA jučer održanim dopunskim parlamentarnim izborima u Libanonu jedno od mjesta u libanonskom parlamentu je tijesnom većinom osvojio Slobodni patriotski pokret (FPM), stranka koja okuplja pristaše prosirijskog kršćanskog vođe Michela Aouna.

Izbori su održani kako bi se našle zamjene za dvojicu ubijenih antisirijskih zastupnika - kršćanina Pierrea Gemayela koji je ubijen u studenom i sunitskog muslimana Walida Eidoa koji je ubijen u lipnju.

Prije i poslije njih je vladala visoka napetost, s obzirom da se Libanon, koji se teškom mukom stabilizrao nakon višegodišnjeg građanskog rata, danas ponovno sve više dijeli na vjerskoj, ali i na političkoj liniji. Većina sunita se opredijelila za proameričku koaliciju na čelu s premijerom Foudaom Siniorom, dok šijiti podržavaju prosirijski "Hezbollah".

Birači u sunitskom Zapadnom Bejrutu su bez problema na mjesto ubijenog Eidoa izabrali Mohammada Amina Itanija, pripadnika vladinog antisirijskog bloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u području Metn, gdje većinu čine maronitski kršćani, vodila se žestoka borba između dvojice kršćanskih kandidata. Ubijenog Gemayela je nastojao zamijeniti njegov otac Amin Gemayel, bivši predsjednik LIbanona i vođa tradicionalne kršćanske stranke Falanga.

Nakon službenog prebrojavanja rezultata, Camille Khoury iz FPM-a je osvojio 400 glasova od Gemayela.

Iako su obojica kršćanskih vođa pozivala na mir, nakon izbora su zabilježeni manji fizički okršaji između njihovih pristaša.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara